Wij zijn gewend om altijd schoon water en energie voor handen te hebben, en vinden een warme douche dan ook heel normaal. In sommige landen - waaronder ook Thailand - is dit niet het geval. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten bij het gebruik van deze faciliteiten.
Water
Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. In Thailand is namelijk een stuk minder schoon drinkwater voor handen dan wij gewend zijn. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld zeven minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld!
Voor de Thai die in de afgelegen dorpen wonen is het nog veel moeilijker om aan drinkwater te komen. Daar is geen watervoorziening en de bewoners moeten het water uit het dichtstbijzijnde riviertje of stroompje halen.
Het gezellige kinderliedje 'twee emmertjes water halen' is daar de harde realiteit zelfs voor jonge kinderen. Met twee emmers van elk tien liter moeten ze meerdere keren per dag de afstand van hun huis naar de rivier afleggen. Als je bedenkt dat dit enkele kilometers kunnen zijn, is dit beslist geen kinderspel. Vaak is de kwaliteit van het water ook nog eens erg slecht. Ziektes zoals bijvoorbeeld diarree zijn hiervan het gevolg, waaraan veel jonge kinderen overlijden.
Het is goed om dit in gedachte te houden als je onder de douche staat, in het zwembad ligt, of aan het koken bent. Ook al regent het nog zo vaak in Thailand, schoon drinkwater is niet zo gemakkelijk voor handen als in Nederland. Het is daarom van groot belang om zuinig en bewust met water om te gaan. Neem een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm) en blijf er niet te lang onder staan. Doe de afwas in een teil (en niet met de lopende kraan) en draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Zo zijn er talloze kleine handelingen waarbij je al een hoop water kunt besparen.
Energie
Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aanstaat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.
Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 % van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.
Afval
Zwerfafval kan voor veel problemen zorgen. Het duurt erg lang voordat afval vergaat. Een appelkroos doet er weliswaar twee weken over, een kauwgompje heeft er al 25 jaar voor nodig en een patatbakje zelfs 90 jaar!
Laat daarom nooit rotzooi achter in de natuur of op straat. Als je in een nationaal park bent en geen prullenbak kunt vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.
In Thailand zijn ze nog niet zo ver met het verwerken van afval als wij, en bovendien wordt het maar op weinig plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Thailand meestal niet het geval is.
Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog: neem geen folders mee maar zoek je informatie op het internet.