Taal in Thailand

Taal in Thailand

door Getaway Travel

Thai is de officiële taal van Thailand en wordt gesproken door ongeveer 25 miljoen mensen. Het overige deel van de bevolking (Thailand telt ongeveer zestig miljoen mensen) spreekt een regionaal dialect of een geheel andere taal. Dialecten zijn bijvoorbeeld het Isaan, het Lü, het Noordelijk Thai en het Phu Tai. In het grensgebied met Cambodja wordt ook wel Khmer gesproken en in het zuiden kan je in het Maleis worden aangesproken. Engels is de tweede taal, maar er zijn maar weinig Thai die het goed beheersen.

Het Thai is een tonale taal, wat betekent dat een verandering in toon een andere betekenis aan een woord geeft. De vijf toonhoogten zijn laag, middel, dalend (wanneer je de nadruk legt op een woord), hoog en rijzend (wanneer de toon omhoog gaat als je een vraag stelt). Thai is een complexe taal en daarom moeilijk te leren voor westerlingen. Het is ook een ritmische taal en poëzie is dan ook een beroemde Thaise kunst.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 147 reizen naar Thailand

De taal die nu gesproken wordt komt voort uit eeuwenlange ontwikkelingen. Het eerste Thaise alfabet werd in 1283 door koning Ramakamhaeng opgesteld. Het is gebaseerd op het Mon en Khmer schrift (welke afstammen van het Zuid-Indische schrift). In de jaren daarna zijn de woorden aangepast en verfijnd, maar de moderne Thai kan de dertiende eeuwse inscripties nog gewoon lezen. Het Thai heeft een schrift dat bestaat uit 44 medeklinkers en 32 klinkers. Hoofdletters, leestekens, lidwoorden en persoonsvormen komen niet voor. In het Thai is het beleefd om je zin te eindigen met khráp (indien je een man bent) of khâ (indien je een vrouw bent).

Handige woorden en zinnen:

hallo sà-wàt-dii
dag laa kàwn
ja châi
nee mâi châi
alstublieft kà-rú-naa
dankuwel khàwp khun
geen dank mâi pen rai/yin-dii
sorry khãw thôht
help! chûay dûay!
vliegveld sa-nãam bin
bushalte pâai rót meh
treinstation sa-thãa-nii rót fai
hotel rohng raem
een bank thá-naa-khaan
de markt ta-làat

Hoe gaat het? sa-bai dii rìu?
Het gaat goed, bedankt. sa-bai dii
Spreek je Engels? khun phûut phaa-sãa ang-krìt
Hoe laat is het? kìi mohng láew?

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors