Tradities en gebruiken

Tradities en gebruiken

door Getaway Travel

Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste lokale mensen uit. Het feit dat je een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een geprivilegieerd mens.

Respect

Als je onvoorbereid naar Thailand gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit wel eens voor spanningen leiden. Je zult wel eens in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders gaan dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft, zul je het meest van je vakantie genieten.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 152 reizen naar Thailand

Nu staat de Thaise bevolking bekend vanwege hun tolerantie en gastvrijheid. Het land heeft niet voor niets de bijnaam 'het land van de glimlach'. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de Thai natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.

Wees positief. Een glimlach doet meer dan woorden, en je kunt er je dankbaarheid mee uitdrukken of je verontschuldigen voor kleine ongemakken. Wees geduldig. Het kan voorkomen dat je ergens lang moet wachten, of een vraag stelt waar je geen antwoord op krijgt. Ongeduld wordt door de Thaise bevolking niet op prijs gesteld.

Maak niet ongevraagd foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste mensen het geen groot probleem, maar er zijn steeds meer Thai die er geld voor vragen. Er zijn bovendien ook stammen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn.

In Thailand geniet het koningshuis enorm veel waardering. Het is dan ook niet verstandig hier grappen over te maken of het koningshuis te bekritiseren. Als je het koningshuis ernstig beledigt, loop je zelfs kans in de gevangenis te belanden!

Het hoofd speelt in de Thaise geloofswijze een belangrijke rol. Het is het hoogste deel van het lichaam, en de Thai ervaart het als zeer vervelend en beledigend als je zijn of haar hoofd aanraakt. Daartegenover zijn de voeten het minst reine deel van je lichaam. In Thailand is het ongepast om met je voeten naar iemand te wijzen. Denk hier aan voordat je rustig met je benen over elkaar gaat zitten.

Ook Boeddha verdient groot respect bij de Thaise bevolking. Het is uiterst ongepast om met je rug naar een Boeddhabeeld zitten. Als je nietsvermoedend voor een Boeddhabeeld poseert, zullen de Thai dit opvatten als een belediging.

Helaas is kinderarbeid nog heel normaal in Thailand. Stimuleer dit niet en koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen. Ook kinderprostitutie komt veelvuldig voor in Thailand. Het spreekt voor zich dat je je niet moet laten verleiden tot intiem contact met minderjarigen, maar als je het ziet gebeuren doe je er goed aan dit aan te geven bij de autoriteiten.

Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jou beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.

Uitgaven

Thailand is in toeristisch opzicht één van de meest populaire landen in Zuidoost-Azië. Toch komt de Thai in sommige gevallen als verliezer uit de bus. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking. Helaas is dit op dit moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met overlast en vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker vertoeven.

Bij het zien van armoede en bedelende kinderen, ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen, maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan, en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zichzelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken bedelen, terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.

Ook kinderarbeid is nog heel normaal in Thailand. Koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen, ook al zien ze er nog zo zielig uit. Als je de kinderen wilt steunen kun je beter een donatie geven aan een erkende stichting die het gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs.

Festivals

In Thailand vinden regelmatig leuke en aparte festivals plaats. Wil je het land en haar bevolking écht leren kennen; dan moet je zeker een bezoekje brengen aan één van deze feestjes. Een leuk voorbeeld is het Loi Krathong festival. Dit is één van de mooiste en meest bijzondere festivals van Thailand. De Thaise bevolking laat dan de zogenaamde Krathongs (prachtige bloemen met kaarsen en wierookstokjes) op het water. Dat brengt geluk en moet hun wensen in vervulling laten gaan.

Eten en drinken

Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. De Thaise keuken is wereldberoemd en het is dan ook een ervaring op zich om hiervan te genieten. Overal op straat zijn kleine gezellige eetstalletjes te vinden waar je kleine hapjes of hele maaltijden kunt kopen. In een gloeiend hete wok worden de Thaise specialiteiten voor u klaar gemaakt voor een bijzonder lage prijs.

Helaas worden er in veel restaurants in Thailand ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Oost-Azie uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.

Haaienvinnensoep wordt in Azië gezien als een echte delicatesse. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn, worden hun vinnen eraf gesneden. Daarna worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgen om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Ook al klinkt het behoorlijk luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen; in Azië is het een culinair hoogstandje en je zou het daarom zo voorgeschoteld kunnen krijgen!

Zoals wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpadeieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair. Het zou een lustopwekkende werking hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist door hun eieren te eten neemt hun aantal verder af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit, maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je Thaise schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand. Gelukkig zijn er nog een heleboel lekkernijen in Thailand die je met een gerust hart kunt eten, zolang je maar een beetje op let.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors