Religie Thailand

Religie Thailand

door Getaway Travel

Religie en het koningshuis zijn zeer belangrijke elementen van de Thaise samenleving. De nationale religie is het Theravada boeddhisme. Ruim 90 procent van de Thai hangt deze religie aan en het geloof heeft grote invloed op het leven. Er zijn maar liefst 20.000 tempels en 30.000 kloosters, worden huizen met religieuze symbolen versierd en overal zie je monniken. Zelfs in taxi's hangen aan het spiegeltje kleine bloemenkransjes. Deze symboliseren de schoonheid en de leer van Boeddha.

Overige religies in Thailand zijn het hindoeïsme, het christendom en de islam. Dit laatste geloof wordt vooral aangehangen in de zuidelijke provincies, tegen de grens met Maleisië. Een zeer klein deel van deze moslims strijdt voor een afscheiding van Thailand. Er vinden soms bomaanslagen plaats. Dat maakt de grensgebieden in onrustige periode een wat minder geschikte bestemming voor toeristen. Houd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten voor actuele informatie.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 147 reizen naar Thailand

Boeddhisme

Thailand telt meer dan 150.000 boeddhistische monniken en wel 20.000 boeddhistische tempels. Men hangt het zogenaamde Teravada boeddhisme aan, dat ruim 2000 jaar geleden uit India overwaaide. Maar pas in de dertiende eeuw werd het de officiële godsdienst onder leiding van koning Ramathibodi I. Het boeddhisme, met de vele prachtige tempels en serene monniken in oranje gewaden, heeft Thailand een rijke cultuur erfgoed nagelaten en een stempel gedrukt op de Thaise cultuur. Niet alleen in het dagelijks leven maar ook in de architectuur, muziek en theater.

Monniken en nonnen

De boeddhistische levensleer bepaalt in grote mate de normen en waarden en levenswijze in de samenleving. Vrijwel alle mannen verblijven minstens eenmaal in hun leven een tijdje - van een week tot enkele maanden - als monnik in een 'wat', (klooster / tempel). Hier beoefenen ze de boeddhistische levensleer. Na deze periode kunnen ze kiezen of ze monnik willen blijven. Ook vrouwen kunnen het klooster in en non worden. Maar zij staan minder in aanzien omdat zij geen ceremoniële functie hebben.

Karma

Beïnvloed door het boeddhisme geloven de meeste Thai in karma. Heb je een goed karma, dan zullen er goede dingen gebeuren. Wanneer je een slecht karma hebt zal het ongeluk op je afkomen. De Thai geloven dat je je karma zelf kunt beïnvloeden: goede daden brengen een goed karma en slechte daden zorgen voor een slecht karma. Het hogere doel van iedere boeddhist is het bereiken van het 'nirvana' waar men eeuwige rust vindt.

Geestenhuisjes

Overal in het land zie je kleine, kleurrijke minitempeltjes op een paal ter grootte van een vogelhuisje. Ze staan vaak voor huizen en hotels. Dit zijn zogenaamde geestenhuisjes waarin volgens de Thai geesten leven. Geesten brengen ongeluk wanneer ze in woonhuizen leven, vandaar dat er een klein huisje voor ze is gebouwd. Deze heb je van prachtig uitgevoerde en gedecoreerde huisjes tot eenvoudigere modellen. Om de geesten gunstig te stemmen worden er dagelijks offers gebracht in de vorm van voedsel en verse bloemen.

Boeddhistische feestdagen

Het boeddhisme speelt een belangrijke rol in het leven van de Thai en daarom zijn er ook veel boeddhistische feestdagen. De data verschillen per jaar omdat ze worden vastgesteld aan de hand van de Thaise maankalender. Deze kalender heeft net als onze kalender twaalf maanden. Maar de datum wordt bepaald aan de hand van de stand van de maan, en niet zoals bij ons door de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors