Full moon? Party!
Met je blote voeten zwalken langs de branding, in je linkerhand een emmer met wodka en sap, op de achtergrond stampende housemuziek. Dat zijn kort gezegd de ingrediënten voor de zowel beroemde als beruchte Full Moon Party. Elke maand bij volle maan laten duizenden mensen de stranden van Koh Phangan trillen en reizen bekende DJ's af en aan om dit nachtelijke spektakel te ondersteunen met draaitafels. Techno, drum 'n bass, house, goa, reggae en vele andere muziekstromingen worden uit de speakers gepompt.
Tijdens de Full Moon Party veranderen de zonovergoten stranden in één groot nachtelijk dansfestijn. En als je honger krijgt duik je gewoon even een restaurant in voor een Thaise snack. Kortom, snoep niet van de drugs, houd het strand schoon, maar ga vreselijk uit je dak!
Tijgers uitlaten
Samenleven met een groep tijgers, voor veel mensen is dat een droom. Voor een groep monniken in een boeddhistisch klooster in de Thaise bergen is dit echter de normaalste zaak van de dag. Gewonde dieren worden naar het klooster gebracht, waaronder ook tijgers. Toen de eerste tijger goed bleek op te kunnen schieten met de andere bewoners (apen, herten, vogels) volgden er nog meer verlaten jongen en gewonde tijgers.
In het klooster hebben ze een goed leven, maar in de positieve betekenis van het woord, toch ook een hondenbestaan! Ze worden namelijk 'uitgelaten' aan een riem en krijgen dagelijks hondenvoer te eten. Veiligheidsmaatregelen tegen inbrekers zijn in ieder geval overbodig met tien tijgers in het klooster...
De allerlangste plaatsnaam
Krungthepmahanakornamornratanakosinmahintarayutthayamahadilokphopnop-paratrajathaniburiromudomrajaniwesmahasatharnamornphimarnavatarnsathit-
sakkattiyavisanukamprasit lijkt misschien nog wel het meest op het resultaat van een op hol geslagen toetsenbord. Geloof het of niet, het is de benaming voor de hoofdstad van Thailand; Bangkok. En, niet verrassend, met 163 letters staat deze plaatsnaam met stip op nummer één van langste plaatsnamen ter wereld.
Waar komt de naam 'Siamese tweeling' vandaan?
Deze naam komt van de bijzondere broers Eng en Chang Bunker uit Thailand, dat in hun tijd nog Siam heette. Eng en Chang waren hun hele leven met hun borst aan elkaar vergroeid. Toen ze in 1811 werden geboren, werd hun handicap gezien als een kwade voorbode dat de wereld ten onder zou gaan. Maar toen de wereld toch niet verging, werden de broertjes al snel beroemd. Dokters wilden de tweeling in eigenlijk van elkaar halen. Maar hun moeder weigerde omdat ze bang was dat ze het niet zouden overleven. Ze leerde haar zoons het vergroeide weefsel zo te trainen dat ze naast elkaar konden staan.
Hun faam beperkte zich niet tot Thailand. Ze werden in 1824 door een Schotse kapitein ontdekt toen ze aan het zwemmen waren. De Schot rook geld en probeerde ze mee naar Europa te lokken. Dat lukt niet. Maar toen hij in 1829 met een compagnon de familie geld bood als hij de zeventien jaar oude tweeling meer naar Amerika mocht nemen, gingen ze toch mee. Ze tourden jaren door Amerika en Europa totdat ze in 1839 besloten boer te worden. Ze trouwden met twee zussen en kregen maar liefst 22 kinderen. Chang kreeg een heftige bronchitis toen ze 63 jaar oud waren, en overleed. Niet veel later overleed ook Eng.
Special Buddha Day?
Word je in Bangkok aangesproken door een op het oog vriendelijke Thai die beweert dat het Special Buddha Day is, trap er niet in! Of dat je wordt verteld dat de Grand Palace of jouw andere te bezoeken attractie gesloten is. Dit klopt meestal ook niet. De bedoeling van deze Thai is dat je je plannen wijzigt en meegaat naar een winkel van (meestal) zijn vrienden / opdrachtgever die toevallig die dag 'great one-day sale' heeft. De truc is dat ze net een tuk-tuk om de hoek hebben staan die je wel even naar die winkel brengt.
Nog zo'n inventieve list: een tuk-tuk die je voor twintig baht de stad rondrijdt. Maar dan niet de route die jij hebt uitgestippeld, maar eentje die toevallig langs winkels komt waar je moet uitstappen om een kijkje te nemen met de bedoeling dat je massa's geld uitgeeft. Je bent tot niets verplicht maar irritant is het wel. Dus neem geen hele rondrit maar geef duidelijk aan waar je heen wilt en spreek van tevoren een bedrag af.
Olifantenpolo
Ben je helemaal klaar met het o zo gewone paardenpolo? Ga dan voor iets groters en grijzers: olifantenpolo! In Thailand is dit helemaal in, vooral onder de rich and famous. Deze sport wordt nog niet gek veel landen beoefend, alleen in Thailand, Nepal en Sri Lanka. Er zitten twee mensen op het beest: een speler en een mahout die de olifant met zijn stem en lichaam het beest stuurt. Verder lijken de regels veel op die van paardenpolo. Ook hier is het de bedoeling dat je via een lange stok de bal in het doel van de tegenstanders mikt. Maar op de olifanten gaat alles een stuk langzamer. Deze beesten kunnen op het veld niet hard galopperen of zich in één keer omdraaien.
Zielig voor de olifanten? Niet bepaald. Veel olifanten hebben in Thailand geen functie meer nu er in de landbouw steeds vaker machines worden gebruikt. Ze worden opgevangen door het Thai Elephant Conservation Centre, dat ook deze polo-wedstrijden organiseert.
Het bekijken van een wedstrijd is vaak hilarisch. Zo zijn de spelers regelmatig de bal kwijt die zich dan ergens onder een olifant bevindt. Het publiek kan de bal dan wél zien en probeert aanwijzingen te geven. "Links!""Nee, jouw links!" "Nu is 'ie alweer rechtsachter..."Ook komt het vaak voor dat men een briljant schot op het doel heeft geplaatst, maar dat de bal wordt geblokt door een olifantenpoot. Van het eigen team...
Een zee van geel en roze, lang leve de koning!
Als je op maandag door de straten van Bangkok loopt zal het je direct opvallen: het straatbeeld is geel! Iedereen lijkt op die dag hetzelfde uit de kast te trekken, een kanariegeel poloshirt met een koninklijk embleem op de borst. Deze eensgezinde kledingkeuze komt niet voort uit een hip Thais modetijdschrift of omdat het iedereen zo goed staat. Nee, koning Bhumibol Adulyadej is de grote modegoeroe van het land.
Elke dag heeft voor de Thai een kleur. Geel op maandag, roze op dinsdag en groen op woensdag. Donderdag hoort bij oranje en blauw bij vrijdag. Zaterdag en zondag zijn respectievelijk paars en rood. De trend van de gele polo's begon toen de koning zijn zestig jarig jubileum op de troon vierde.
Hij is geboren op een maandag, en dus is het dragen van een gele polo een eerbetoon aan de geliefde koning. Niet alleen de 'gewone man' draagt geel op maandag, maar ook op kantoren, in restaurants en op televisie zijn veel mensen in het geel gekleed. Zelfs in het zakenleven, waar meestal verwacht wordt dat men formeel gekleed gaat, wordt de gele polo geaccepteerd op maandagen.
De zee van gele polo's is niet de enige Thaise modehype die afgeleid is van de garderobe van de koning. Toen hij in november 2002 ontslagen werd uit het ziekenhuis na een kleine ingreep, droeg hij een opmerkelijk poloshirt met daarop een foto van zijn hondje en haar negen puppy's. Toen de shirts even later in de verkoop gingen, bleek de vraag enorm. De shirts waren in no-time uitverkocht.
Vier jaar later, toen de koning opnieuw moest worden opgenomen in het ziekenhuis, ging er een nieuwe schok door de Thaise modewereld. Bij zijn ontslag uit het ziekenhuis droeg hij een shirt en blazer, allebei felroze. "Ik ben wel oud, maar wil me niet saai kleden," verklaarde koning Bhumibol later. Roze werd het symbool voor de goede gezondheid van de koning, en het duurde dan ook niet lang voordat bijna iedere Thai in bezit was van een roze shirt.
De kledingsmaak van de koning levert de koninklijke familie ook nog flink wat geld op. De meest populaire poloshirts komen namelijk van de Phufa winkels, waarvan de kroonprinses eigenaar is.