Dierenleed Thailand

Dierenleed Thailand

door Getaway Travel

Bedreigde diersoorten zoals olifanten en gibbons, hebben het niet makkelijk in Thailand. De dieren worden uit het wild gehaald om als toeristische attractie te dienen. De dieren worden vaak wreed behandeld en leiden een miserabel bestaan.

Bedelende olifanten

In veel Thaise steden, waaronder Bangkok, vormen 'bedelende' olifanten het straatbeeld. De regering heeft dit weliswaar verboden, maar de olifantentrainers (mahouts) trekken zich hier niets van aan. Ze zijn regelmatig met de dieren in de stad te vinden. Ze laten toeristen de olifanten voeren, als de bezoekers bereid zijn de mahouts daarvoor te betalen.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 155 reizen naar Thailand

Deze olifanten werden oorspronkelijk ingezet voor de houtkap, maar toen de Thaise regering in 1990 de houtkap verbood om de bossen te beschermen, hadden de mahouts geen inkomsten meer. Een olifant kan wel honderd kilo voedsel per dag naar binnen werken, en is dus een veeleisend huisdier. Toeristen geven graag geld aan de 'bedelende olifanten' en het heeft zich dan ook ontwikkeld tot een lucratieve business. Steeds meer jonge olifantjes worden uit het wild gehaald om het straatbeeld op te sieren.

Deze dieren worden vanuit het buurland Myanmar het land in gesmokkeld. De olifanten leiden echter een miserabel bestaan; ze leven onder slechte omstandigheden, te midden van lawaai en uitlaatgassen. Ondanks hun omvang worden ze regelmatig in het drukke verkeer over het hoofd gezien en sterven ze in verkeersongevallen. Vaak krijgen ze allerlei medicijnen toegediend, om iedere dag en nacht als een kermisattractie vastgeketend hun werk te kunnen blijven doen.

Ook al zien ze er nog zo zielig uit, het is het beste om ze geen eten te geven. Een olifant hoort in het wild, niet in de stad. Door de mahouts geld te geven moedig je de stropers alleen maar aan nog meer olifanten uit het wild naar dit afschuwelijke bestaan te halen.

Opvangcentra voor olifanten

Is er toch een manier om de olifanten te helpen? Jazeker, er zijn verschillende erkende centra waar de dieren opgevangen worden en onder goede omstandigheden kunnen leven. Bij deze 'elephant farms' kun je olifantentochten maken en genieten van de goedaardige dieren in de wilde natuur. Je kunt hier tochten maken en van alles leren over hun leven en gedrag.

Ook mag je de olifanten wassen en voeren met behulp van de mahouts. De inkomsten worden besteed aan de opvang en verzorging van de reusachtige viervoeters. Deze centra geven de mahouts de kans om op een diervriendelijke manier met hun olifant geld te verdienen. Op deze manier komt jouw bijdrage voor de olifant op een veel betere plek terecht!

De door de Nederlandse Antoinette Water opgerichte stichting 'Bring The Elephant Home' zet zich in om de situatie van de met uitsterven bedreigde dieren te verbeteren. Door middel van publiciteit en financiële steun probeert ze de olifanten van de straat te krijgen en olifantvriendelijke projecten te steunen.

Zo koopt de stichting straatolifanten vrij. Ze worden naar het Elephant Nature Park gebracht. In dit bergachtige en groene olifanten park kunnen de olifanten de rest van hun leven slijten in de vrije natuur. Dit park is er puur voor de olifanten, dus tochtjes maken is er niet bij. Maar je kunt wel heel dichtbij genieten van het natuurlijke gedrag van deze bedreigde dieren, en dat is fascinerend genoeg.

Wil je meer weten over de stichting, of je steun geven, neem dan een kijkje op de site van stichting Bring The Elephant Home.

Gibbons

In Thailand leven vier soorten gibbons, waarvan de bekendste de withandgibbon is. Gibbons zijn kleine mensapen die leven in de regenwouden van Zuidoost-Azië. Withandgibbons zijn bijzondere dieren; ze worden vlak voor zonsopgang actief en beginnen de dag met luid gezang. Al slingerend van tak tot tak wordt deze territoriale roep in de loop van de dag herhaald.

Gibbons zijn helaas ook erg interessant voor de toeristenindustrie. Stropers schieten de gibbonmoeders neer zodat ze de baby gibbon's kunnen verhandelen. De dieren worden verkocht als huisdier of belanden in de toeristenindustrie. Hier functioneren ze als kermisattractie en worden gedwongen kunstjes te doen, alcohol te drinken of sigaretten te roken.

Het kan er misschien leuk uit zien, zo'n aangekleed aapje wat allerlei kunstjes vertoont, maar de waarheid is anders. De dieren worden mishandeld en gedrogeerd om hun werk te doen. Als ze volwassen worden, kunnen ze agressief worden en en dan worden ze gedumpt of gedood.

Er zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor de situatie van gibbons. De gibbon staat op nummer een in de lijst van bedreigde diersoorten van het Verbond van de Internationale Vakvereniging van Bedreigde Diersoorten. Het is sinds 1992 bij de wet verboden om een gibbon uit het wild te halen. Helaas zijn er nog steeds stropers die hun geld ermee verdienen. Een groot aantal gibbons leven nog in gevangenschap. Als je op straat een aap kunstjes ziet vertonen, geef de eigenaar dan geen geld, maar meld het bij de plaatselijke autoriteiten. Als je de aapjes wilt helpen is dat de enige manier.

Gelukkig is er ook een andere en betere manier om van de gibbons te genieten. Je kunt namelijk een bezoekje brengen aan één van de gibbonopvangcentra. Een voorbeeld is het Gibbon Rehabilitation Project in Phuket. Dit opvangcentrum heeft als doel de gibbons te rehabiliteren en terug te brengen in het wild.

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors