Duurzame accommodatie Thailand

Duurzame accommodatie Thailand

door Getaway Travel

Als je zelf je accommodatie boekt, kun je in Thailand kiezen voor een duurzame accommodatie. Waar moet je dan op letten? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de Thaise cultuur. Omdat zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen!

Duurzaam betekent niet oncomfortabel en primitief. Er zijn allerlei verschillende soorten duurzame accommodaties in Thailand. Van luxe ecolodges in de jungle, naar guesthouses, farmstays of campings, voor ieder wat wils. Hier enkele voorbeelden.

ZELF NAAR Thailand?

Bekijk alle 147 reizen naar Thailand

Farmstay

Een leuke en duurzame manier om in Thailand de nacht door te brengen is in een Farmstay. Je logeert bij een Thaise familie op het platteland en krijgt op deze manier een unieke kans om eens het echte Thailand te leren kennen. Grote luxe hoef je niet te verwachten, maar het is wel een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Guesthouses

Kleinschalige en vaak eenvoudige accommodaties voor een lage prijs: guesthouses. Je vindt ze overal in Thailand. Meestal zijn ze eigendom van een familie, soms zijn ze in handen van een buitenlandse partner. Het is het meest duurzaam als je bij een guesthouse, ofwel pension logeert, wat door locals gerund wordt. Luxe zijn deze accommodaties niet, en slechts enkele besteden aandacht aan duurzaamheid, maar je investeert in ieder geval wel in de lokale economie en voor de prijs hoef je het niet te laten: vaak kost het je niet meer dan vijf euro per nacht.

Eco-lodges

Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan is een eco-lodge misschien wat voor jou. In Thailand zijn er een groot aantal duurzame lodges die heerlijk vertoeven zijn maar tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Een of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.

De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een nationaal park en lijken helemaal één te zijn met de natuurlijke omgeving. Eco-lodges onderscheiden zich van normale hotels en resorts doordat ze onder andere op een duurzame manier omgaan met water en energie en goed geintegreerd zijn in natuurlijke omgeving. Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd met milieuvriendelijke materialen.

Bovendien zijn ze goed geïsoleerd waardoor er minder verwarming of airconditioning nodig is. Tot slot is het bij veel eco-lodges zo dat een deel van de toeristische inkomsten besteed wordt aan de bescherming van een nationaal park, ten goede komt aan een duurzaam project of gericht is op het bieden van kansen voor de lokale bevolking. Eco-lodges zijn doorgaans wel ietsje duurder dan een reguliere accommodatie, maar ook hierin bestaan verschillen. Het ligt er maar net aan hoe luxe je het wilt hebben. En zeg nou zelf: een aantal nachtjes in een lodge waar je ultiem kunt genieten van de natuur, exotische dieren, de rust en de exclusiviteit is het geld dubbel en dwars waard. Vooral als je weet dat je geld ook nog eens goed terecht komt.

Kamperen in een nationaal park

Wil je het echt duurzaam reizen en ook genieten van de prachtige flora en fauna die Thailand rijk is? Maak dan een tour door een nationaal park in Thailand, het liefst met een lokale gids. Je overnacht soms in niet meer dan een eenvoudige hut of tent, maar je bent dichter bij de natuur dan ooit.

Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten als je gaat kamperen. Zorg ervoor dat je de omgeving zo min mogelijk tot last bent. Je maakt deel uit van de kwetsbare natuur die gemakkelijk door menselijk ingrijpen verstoord kan worden. Ga er daarom met respect mee om. Laat geen afval achter, want naast het feit dat het geen gezicht is kan het schadelijk zijn voor planten en dieren. Pluk geen bloemen of planten. Maak niet teveel herrie want dit schrikt dieren af en kan tot ergernis leiden bij de lokale bevolking. Wees voorzichtig met vuur, laat nooit een kampvuur onbeheerd achter en pas op met sigaretten.

Dit klinkt misschien als een heleboel zaken waar je rekening mee moet houden, maar het valt best mee. Het zijn eigenlijk dingen die je thuis ook niet zou doen. Als je je in de natuur dan ook een beetje netjes gedraagt, wordt het vast en zeker een geweldige ervaring. Want dichter bij de natuur kom je haast nooit. slapen onder de sterren, met de geluiden van exotische dieren op de achtergrond: dat is toch de ultieme jungle beleving!

Reizen Thailand

Specialisten Thailand

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors