Duurzaam vervoer Maleisië

Duurzaam vervoer Maleisië

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van Maleisië te kunnen bewonderen zul je gebruik maken van een bepaald vervoersmiddel. Er zijn echter wel heel veel verschillende mogelijkheden. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand.

Vliegen

Maleisië ligt niet om de hoek. Vrijwel altijd ga je er heen met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge CO2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

ZELF NAAR Maleisië?

Bekijk alle 101 reizen naar Maleisië

Bomen en planten zetten echter CO2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aan planten om de Co2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.

Wil je graag naar Maleisië, zorg er dan voor dat je een directe vlucht hebt. Dit scheelt een hoop CO2-uitstoot want je hoeft minder te starten en te landen. Ook zijn er organisaties die je de kans geven de Co2 van je vlucht te compenseren door middel van een donatie. Via Greenseat of Trees for All kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de Co2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

Voor je vervoer binnen Maleisië heb je verschillende mogelijkheden. Neem geen binnenlandse vlucht - dat scheelt weer een hoop CO2-uitstoot - en doorkruis de wildernis per bus of trein. Het wegennet van Maleisië is goed en bovendien krijg je zo een fantastisch beeld van de indrukwekkende landschappen, flora en fauna die Maleisië rijk is.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Maleisië heeft een uitstekend netwerk van buslijnen en ook het spoorwegnetwerk is goed. De bussen rijden volgens een busrooster en over het algemeen goed op tijd. Tussen grote plaatsen rijden ze snel en zonder te stoppen. Zo kun je met de bus in minder dan vjf uur van Kuala Lumpur naar Penang reizen (400 kilometer). Ook is het heel goedkoop. Als je zou vliegen zou alleen al je taxirit naar de luchthaven duurder zijn! Deze zogenaamde plusliners zijn dan ook erg populair.

Een andere optie is de trein. In het gebied rondom Kuala Lumpur is het treinverkeer goed geregeld. Als je verder naar het noorden of zuiden wilt, wordt het iets lastiger. De treinen gaan dan maar een paar keer per dag en stoppen op heel veel plaatsen.

Wat je wel echt een unieke ervaring oplevert is de zogenaamde 'jungle train'. Je reist dwars door de jungle van Gemas naar Tumpat en af en toe maak je een stop bij een 'kampong'. Je hebt de keus tussen basic en iets comfortabeler (harde of zachte stoelen). Het leuke is dat je hier echt tussen de locals zit, zoals mensen die naar een kampong in de jungle moeten, marktvrouwen of schoolmeisjes die op weg zijn naar school.

Daarnaast is er de 'Eastern Oriental Express', die meer luxe biedt en eveneens door het oerwoud gaat. Je hebt bovendien de mogelijkheid naar Thailand of Singapore te gaan. De trein is van alle gemakken voorzien. Genietend van een wijntje in het restaurant, of luisterend naar live pianomuziek in het barrijtuig, aanschouw je de mooiste plekken van Maleisië. Echt duurzaam kun je het alleen niet noemen, de Maleisiërs kom je er niet tegen en het is peperduur: een ritje kost je al gauw zo'n 1500 euro.

Rent a car

De wegen van Maleisië zijn prima en een verademing in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië. Zowel de snelwegen als de lokale wegen zijn goed te doen. De auto is niet het meest duurzame vervoersmiddel, maar als het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen of je wilt wat meer vrijheid hebben, dan is de auto een goed alternatief.

Vrijwel alle hoofdwegen zijn voorzien van een prima bewegwijzering en je vindt er ook voldoende wegrestaurants, uiteraard met de lokale keuken. Maleisië leent zich dan ook uitstekend voor een self-drive vakantie (autorondreis of losse autohuur). Let er wel op dat in Maleisië links wordt gereden en dat in grote steden het rijden wat meer aanpassing vraagt dan je gewend bent.

Aan de westkant van het vaste land van Maleisië, loopt een vierbaansweg van de Thaise grens tot Singapore. Onderweg passeer je pittoreske dorpjes en leuke kampongs. Je kunt overal stoppen! Je kunt je huurauto vaak op meerdere plaatsen weer terug brengen. Toch wel fijn dat je niet terug naar je startpunt hoeft als je bijvoorbeeld op doortocht ben.

Het grote voordeel van rondreizen met de auto is dat je de vrijheid hebt helemaal zelf te bepalen waar je heen gaat en hoe lang je er over doet. Je kunt het land tot in de verste uithoeken bezoeken, stoppen wanneer jij dat wilt.

Een nadeel is dat een auto een stuk minder goed voor het milieu is. Zeker als je in je eentje reist, is de CO2-uitstoot per persoon relatief vrij groot. Probeer daarom een auto te huren die zuinig rijdt. Ook al mag die stoere fourwheeldrive (4WD) er nog zo aantrekkelijk uit zien, het is slecht voor het milieu, het kost je veel geld aan brandstof en je hebt het in de meeste gebieden ook helemaal niet nodig. Naast de keus voor een bepaalde auto, kun je ook nog een aantal andere dingen doen om er voor te zorgen dat je zo zuinig mogelijk rijdt. Hier een aantal tips om zuinig en milieuvriendelijk te rijden:

• Schakel zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling. Bij een benzine of LPG kun je dit doen bij maximaal 2500 toeren en bij diesel al bij maximaal 2000 toeren.
• Probeer zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid te rijden met een zo laag mogelijk toerental. Het is daarom belangrijk om goed te anticiperen op eventueel ander verkeer.
• Zie je dat je moet gaan remmen? Laat je gas los en laat de auto rustig in de huidige versnelling doorrollen.
• Als je even wilt stoppen om bijvoorbeeld een foto te maken, schakel de motor dan uit. Als je weer wilt starten doe dit dan zonder veel gas te geven.
• Controleer regelmatig de bandenspanning. Zeker bij de wat oudere auto's kan dit een enorm verschil in brandstofgebruik uitmaken.

Taxi's

In de steden kun je makkelijk taxi's krijgen. Deze zijn relatief goedkoop. Zorgt er in Kuala Lumpur wel voor dat de meter aan staat. In andere steden hebben de taxi's gewoonlijk geen meter. Je spreekt dan van tevoren een prijs af. In plaatsen als Penang en Langkawi liggen de prijzen over het algemeen vast. Op de diverse luchthavens zijn ook taxi-balies waar je tegen een vaste prijs een taxi kunt regelen.

Als je van tevoren een taxirit wilt regelen kan dat op de bekende taxistandplaatsen, bijvoorbeeld Puduraya busstation in Kuala Lumpur. Een rit van Kuala Lumpur naar Penang kost ongeveer 90 euro.
Als je met meerdere mensen in de taxi zit, deel je het bedrag gezamenlijk.

Een taxi is, net als de auto, niet het meest milieuvriendelijke vervoersmiddel. Probeer daarom eerst uit te zoeken of je er met het openbaar vervoer kan komen. In Maleisië is het openbaar vervoer goed geregeld, dus het zal niet eens heel veel moeite kosten en is bovendien een stuk goedkoper.

Boot

Maleisië is gezegend met enkele geweldig mooie bounty-eilanden die je eigenlijk niet mag overslaan. Je kunt deze eilanden waarschijnlijk alleen per boot bereiken. Speedboten en zware motorboten gebruiken een enorme hoeveelheid energie, en kunnen planten en dieren in het water beschadigen. Je kunt daarom beter kiezen voor een duurzame boot.

Een grotere boot waar veel mensen oppassen is over het algemeen beter. Doordat er een grote hoeveelheid mensen gebruik van maakt wordt de energie toch optimaal benut. Kleine bootjes huren bij de lokale bevolking is ook een leuke optie. Hoe groter de motor, hoe meer brandstof het gebruikt dus daar kun je op letten.

De jungle van Taman Negara bereik je met een overdekte longboat. Lekker onderuit gezakt vaar je diep de jungle in naar je accommodatie. Je geniet onderweg van al het groen en af en toe zie je waterbuffels en vrolijke kindjes van de Orang Asli gemeenschap. Neem wel iets mee waar je op kan zitten, want op een gegeven moment zit een houten bodem niet zo comfortabel meer... De tocht duurt ongeveer twee uur, maar als het laagwater is kan het wel vier uur duren

Als je de kans hebt om met een zeilboot een tocht te maken moet je dat zeker doen. Niets is natuurlijk duurzamer dan je verplaatsen met behulp van de wind, en zeg nou zelf: heerlijk dobberen op het water, met als enige geluid de kabbelende golven, op weg naar een bounty eiland is toch het summum van genieten!

Reizen Maleisië

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors