Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste locals uit. Maleisië is weliswaar één van de meest ontwikkelde Zuidoost Aziatische landen, niet alle Maleisiërs leven zoals wij. Het feit dat jij als reiziger een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een geprivilegieerd mens.
De welvaart van Maleisië komt dicht in de buurt van onze westerse maatstaven, maar dat wil niet zeggen dat je je precies zou kunnen gedragen als thuis. Er heerst een andere cultuur met andere wetten, tradities, normen en waarden, waar je bewust mee om moet gaan.
Respect
Als je onvoorbereid naar Maleisië gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit tot onbegrip leiden. Je kunt in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders zijn dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.
Nu staan de Maleisiërs bekend vanwege hun tolerantie en gastvrijheid. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.
Maak niet zonder te vragen foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn. Ook kun je beter je kritiek op de maatschappij of politiek van het land voor je houden. Wij vinden het ook niet fijn als buitenlandse toeristen ons landje gaan bekritiseren!
Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.
De bevolking van Maleisië bestaat uit een bonte mix van allerlei culturen en religies. De cultuur kent invloeden uit Zuidoost-Azië, China, India en Arabië. Maar ook invloeden die voortkomen uit de koloniale en moderne tijdperken van de westerse wereld. De nakomelingen van de vroegere immigranten hechten veel waarde om de eigen cultuur hoog te houden. Het is ontzettend leuk om al die culturen bij elkaar te zien, en je zult merken dat je je heel snel thuis voelt.
Uitgaven
Maleisië is in economisch opzicht één van de best ontwikkelde landen van Zuidoost-Azië. In enkele decennia is het uitgegroeid van ontwikkelingsland tot een modern en welvarend land. Toch is het van belang dat de lokale bevolking meeprofiteert van het toerisme. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking.
Helaas is dit op dit moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.
Eten en drinken
Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. In Maleisië geniet je van culinaire hoogstandjes voor weinig geld. De keuken is bovendien hartstikke divers vanwege de smeltkroes van culturen. Of je nu houdt van Chinees, Indiaas, Arabisch, Portugees of Engels; in Maleisië vind je het allemaal.
Erg leuk is het om bij één van de vele Hawker Stalls te eten. Bij deze stalletjes eet je lekker en goedkoop. Als het bij een stalletje druk is met locals, weet je dat het goed is.
Helaas worden er in veel restaurants in Maleisië ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.
Haaienvinnensoep wordt in veel Aziatische landen gezien als een echte delicatesse. Zo ook in Maleisië. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden en worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.
Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Ook al klinkt het behoorlijk luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen; in Azië is het waarempel een culinair hoogstandje en je zou het daarom zo voorgeschoteld kunnen krijgen!
Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpadden eieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lust opwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist door hun eieren te eten neemt hun aantal nog meer af.
Probeer zeker culinaire specialiteiten uit, maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je Thaise schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand. Gelukkig zijn er nog een heleboel lekkernijen in Maleisië die je met een gerust hart kunt eten, maar het is wel slim om er een beetje op te letten.
Festivals en feestdagen
Wil je het land en haar bevolking écht leren kennen, bezoek dan eens een traditioneel festival. In Maleisië ben je daarbij op de goede plek, het is er namelijk bijna altijd feest. Dit heeft te maken met de multiculturele bevolking. De verschillende volken en godsdiensten zorgen voor een groot aantal feestdagen. Voor de belangrijkste godsdienstige feesten wordt een vrije dag gegeven. De verjaardag van de sultan wordt in sommige staten van het land uitgebreid gevierd en de mensen hoeven dan ook een dagje niet te werken. Er zijn speciale islamitische en Chinese feestdagen en die worden gevierd naar aanleiding van de maandkalender. Dit soort feesten worden dus ieder jaar op een andere dag gevierd.
De landelijke openbare feestdagen worden vastgesteld door de federale regering. Als een feestdag op zondag valt, genieten de Maleisië de eerstvolgende werkdag van een vrije dag. Sommige deelstaten hebben hun eigen feestdagen.
Maleisië kent door de enorme hoeveelheid culturen en religies veel festivals en culturele feesten.
De data van sommige festivals verschillen per jaar. Dit komt doordat de Hindoes, moslims en Chinezen van oudsher een andere kalender gebruiken dan in de westerse wereld. Onderstaande festivals zijn de leukste binnen Maleisië:
Thaipusam
In de tiende maand van de Hindoekalender, vaak eind januari of begin februari, wordt Thaipusam gevierd. Dit is het hindoeïstische feest van de boetedoening. Het is een bijzonder schouwspel waarbij de deelnemers aan zelfkastijding doen. Ze steken metalen pinnen door hun wang en tong. Ook hebben ze haken in hun rug, die vastgebonden zijn aan een soort met pauwenveren versierde houten frame, de zogenaamde Kavadi, dat meegenomen wordt. Het komt voor ons een beetje luguber over maar het is voor de Hindoes een manier om gunsten bij de goden af te dwingen.
Thaipusam is ook een viering is voor de jongste zoon van de god Shiva, Subramaniam. Ter ere van hem wordt er een tocht van ongeveer 15 kilometer gelopen van de Sri Mahamariamman tempel in Kuala Lumpur naar de Batu Caves.
Chinese New Year
Het Chinese New Year in januari is een belangrijk feest voor de Chinezen. Het is niet zomaar een feestje, het duurt maar liefst vijftien dagen! Het nieuwe jaar luiden ze in met drakendansen en parades te voet. Er is een overvloed aan mandarijnen en bloemen om je overal geluk te wensen. Iedereen wenst je een 'kong hee fatt choy'! Dit betekent, niet verwonderlijk, een gelukkig en gezond nieuwjaar.
De families komen tijdens het Chinese New Year bij elkaar als een soort reünie en ze smullen van een groot diner. De dag erna is iedereen welkom. De Chinezen noemen het ook wel 'Open Huis'. Ze geven aan de ongehuwden, vooral jongeren, zogenaamde Ang Pows. Dit zijn rode pakketjes met geld.
Malaysian Grand Prix
Rond 20 maart wordt de Malaysian Grand Prix gehouden. Het is het grootste race-evenement van Zuidoost-Azië! Al het gescheur bewonder je in Selangor op het Sepang International Circuit. Dit circuit is een van de mooist en snelste van de wereld.
Hari Raya Puasa
De Hari Raya Puasa is het feest van de moslimkalender. Het is dan namelijk het einde van het vasten. De grootste tweedaagse viering valt in maart of april. Reis je in deze tijd door Maleisië. Zorg dan dat je op tijd je accommodatie hebt geboekt. In heel Maleisië is het namelijk bomvol.
Malaysian National Day (Hari Kebangsaan)
Op 31 augustus viert geheel Maleisië haar onafhankelijkheid met allerlei evenementen. Het leukst om National Day te vieren is in Kuala Lumpur. Hier zie je parades en de Maleisiërs voeren verschillende optredens op in de Lake Gardens.
Deepavali
In geheel Maleisië vieren de hindoes in oktober of november Deepvali. Ze noemen het feest ook wel Festival of Lights. De hindoes hangen buiten hun huizen kleine olielampjes op. Ze dragen het feest op aan de overwinning van het goede op het kwade.
Voor de business betekend het een nieuw begin van het financiële jaar. De hindoes kopen voor het het gehele gezin nieuwe kleren en iedereen wordt verwend met veel snoepgoed.