Tradities Maleisië

Tradities Maleisië

door Getaway Travel

Maleisië is een multicultureel land en dat merk je gelijk! De cultuur kent invloeden uit Zuidoost-Azië, China, India en Arabië. Maar ook invloeden die voortkomen uit de koloniale en moderne tijdperken van de westerse wereld. De nakomelingen van de vroegere immigranten hechten veel waarde aan hun eigen cultuur.

Een goed voorbeeld is de Pekingopera. Dit is een Indonesisch schaduwspel volgens een meer dan duizend jaar oude traditie. In het culturele centrum van Kelantan kun je je verbazen hoe de mensen bedreven zijn in tollen. Ze tollen met een gasin die even groot is als een bord en ongeveer vijf kilo weegt. De tol kan wel twee uur draaien!

ZELF NAAR Maleisië?

Bekijk alle 101 reizen naar Maleisië

Vliegeren

Een ander populaire, nationale bezigheid is vliegeren. De zogenaamde 'wau' zijn gemaakt van bamboe en papier en zijn verkrijgbaar in alle mogelijke kleuren. De Maleisiërs vliegeren het liefst met de 'wau bulan'. Deze maanvlieger lijkt op de maansikkel. De vlieger is inclusief staart 3,5 meter lang en komt heel hoog de lucht in. Je ziet de 'wau bulan' terug in het logo van Malaysia Airlines.

Muziek

De meeste Maleisische muziek kent sterke Islamitische en Chinese invloeden. De muziek kent verschillende vormen. De belangrijkste zijn:
- Dondang sayang: romantische songs met Chinese invloeden onder begeleiding van een orkest. Je hoort de songs vooral in Melaka.
- Hadrah: islamitische liederen die ze zingen in een koor. Soms maken ze er muziek bij of wordt erbij gedanst.
- Ghazal: vrouwen zingen deze liedjes met een orkest. Deze songs hoor je vaak in Johor.

De Maleisiers baseren hun traditionele muziek grotendeels op de drum, de zogeheten gendang. Andere typische traditionele slaginstrumenten zijn de gong en de cerucap. De laatste is gemaakt van schelpen. De raurau bestaat uit kokosnootschillen en de kertuk en pertuang zijn van bamboe vervaardigd. De houten celampang komt ook veel voor in de Maleisische muziek.

Je zult onder de indruk zijn van het fascinerende geluid van de gamelan. Dit traditionele Indonesische gong orkest combineert oriëntaals-Arabisch klinkende melodieën met Indisch-Indonesische elementen.

De gamelan is typisch voor Kelantan. De regio heeft maar liefst drie top-orkesten!

Theater

Beroemd zijn de eerdergenoemde Pekingopera's. Deze opera lijkt totaal niet op de westerse opera zoals wij die kennen. Het is een kleurrijke combinatie traditionele muziek, zang, poëzie, acrobatiek, dans- en vechtkunst. Het schaduwspel wajang koelit is vooral populair aan de oostkust van het vasteland van Maleisië. Het schimmenspel met lederen poppen is een hindoeïstische traditie uit Java. De zogeheten poppenspeler, tuk dalang, vertelt het verhaal onder begeleiding van een traditioneel orkest. Het verhaal loopt altijd goed af, het goede overwint het kwade.

Traditionele dansen

Maleisië kent veel verschillende danssoorten. Ze worden meestal opgevoerd bij speciale gelegenheden. De voorstellingen zijn vaak erg levendig. Als je in Kuala Lumpur bent, is het leuk om een show van de Petronas Performing Arts Group te zien. Ze hebben een repertoire van honderd dansen met dertig muzikanten en zestig dansers. De dansdrama's menora en mak yong bewonder je in Puja Ketek.

In Kelantan houden ze boeddhistische festivals bij de tempels in de buurt van de Thaise grens. De dansen zijn, niet verwonderlijk, van Thaise origine. Bij de eerste, menora, dansen mannen met grillige maskers. De mak yong is dezelfde dans, maar dan dansen de vrouwen.

De rodat is een dansvorm uit Terengganu. De voorstellingen zie je vaak op Maleisische bruiloften. Daar treden professionals op. Wil je zelf dansen, dan kun je het beste voor de joget kiezen. Het upbeat ritme met Portugese elementen. In Melaka is deze dans beter bekend als chakunchak.

De meest opgevoerde, bekende Chinese dansen zijn de Lion Dance en de Dragon Dance. Bij de Lion Dance
trekt de acteur een leeuwenpak aan. Een andere danser beweegt dan het lichaam van de leeuw. Andere spelers doen clowns na, die het dier voor de gek houden. Tijdens de populaire Dragon Dance dansen mannen in een drakenpak van papier, bamboe en stof.

In Maleisië dansen ze ook veel Indische dansen. De Tamil varianten zijn het meest bekend. Op Borneo, Oost-Maleisie, bewonder je de kleurrijke oogstdansen van de Iban, Kadazan en andere etnische groepen.

Reizen Maleisië

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

ZuidoostAzie.nl kenner
Sponsors