Kunst Maleisië

Kunst Maleisië

door Getaway Travel

Batik is een traditionele stofdruktechniek voor onder andere kleding en tafelkleden. Batik is ook erg mooi als kunstwerk. Tijdens het proces gebruiken ze was om delen van de stof af te dekken. Hierna dompelen ze de stof in een verfbad. Het gedeelte met de was houdt zo de originele kleur. Bij deze techniek doen ze alles met de hand! Je vindt de mooiste batik in Kelantan en Terengganu, maar ook in Penang. Het design is minder traditioneel dan in Indonesië, het land waar het vandaan komt.

Zilver en andere metaalwerk

Kelantan staat bekend om de gespecialiseerde zilversmeden. Je vindt hier onder andere prachtig zilverdraadwerk. Een ander centrum voor zilverwerk is Kampung Sireh in Kota Bharu. Naast Kelantan, wonen in Terengganu ook talloze zilver- en goudsmeden. In Terengganu maken ze traditionele koperwerken. Tinnen voorwerpen koop je in Perak en Kuala Lumpur.

ZELF NAAR Maleisië?

Bekijk alle 101 reizen naar Maleisië

Architectuur

De architectuur loopt in Maleisië erg uiteen. Zo zie je oude koloniale gebouwen, omdat het land jaren werd beheerst door de Britten. Deze panden zijn vooral goed bewaard gebleven in Penang. In Kuala Lumpur vind je de Britse invloeden terug in het oude postkantoor en de spoorwegpost.

In het land zie je ook ultramoderne, torenhoge gebouwen. De Petronas Twin Towers in Kuala Lumpur zijn een goed voorbeeld van moderne architectuur in Maleisië. De waarde van de Towers voor het land kun je vergelijken met de waarde van de Eiffeltoren voor Parijs.

In de architectuur ervaar je ook de invloeden van China, India en de islam. Je ziet het vooral terug in godsdienstige gebouwen.

De meeste huizen in Maleisië hebben vaak een of twee verdiepingen. Om het huis is geen tot zeer klein land. In Penang betaal je het meest voor een huis. Daar is het minste land beschikbaar. Traditionele huizen kom je voornamelijk tegen in de dorpjes op het vasteland van Maleisië. In Kelantan en Terengganu zie je goede voorbeelden. De stijl is hier beïnvloed door de Cambodjaanse en de Thaise cultuur.

De dorpjes noemen ze een kampong. De typische houten huizen zijn zo gebouwd dat ze goede bescherming bieden tegen de tropische hitte. Ze staan op houten palen en hebben hoge, spitse daken. Op deze manier kan zelfs het kleinste briesje wind de ruimte koelen. De Maleisiërs bouwen hun huizen als een groot vertrek, binnen staan geen muren. Om het nog meer te ventileren plaatsen ze roosterachtige spijlen in de muren en maken ze ramen in de volle lengte van het huis.

De meest typische kampong-huizen tref je in Negeri Sembilan. De huizen daar hebben gebogen daken. In Melaka bewonder je Maleisische huizen met een typische betegelde trap aan de voorzijde. De trap leidt je naar de veranda.

Reizen Maleisië

Specialisten Maleisië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors