Eten en drinken in Cambodja

Eten en drinken in Cambodja

door Getaway Travel

Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. In Cambodja geniet je van culinaire hoogstandjes voor weinig geld.

De keuken is iets minder gevarieerd en minder spicy dan de Thaise en Vietnamese keuken, maar er zijn wel veel Thaise en Vietnamese invloeden en het is heel goedkoop. Er zijn veel gerechten met rijst en noedels Vooral in kleine stalletjes langs de weg kun je echt kennismaken met de lokale delicatessen. Bij de straatstalletjes worden allerlei soorten vlees en gevogelte, geklemd tussen bamboestokken, aangeboden.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 68 reizen naar Cambodja

Als je een vleesgerecht besteld, vraag dan altijd even wat het is. Bij sommige stalletjes verkopen ze de raarste dieren waaronder ook vogelspinnen, rupsen, rat, kat of hond... Dit zijn geen bedreigde diersoorten dus in principe is er niets aan de hand, maar het zou natuurlijk kunnen dat je sommige dieren liever niet op je bord ziet.

Wat liever niet?

Helaas worden er in veel restaurants in Cambodja ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.

Haaienvinnensoep wordt in veel Aziatische landen gezien als een echte delicatesse. Zo ook in Cambodja. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden en worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Het klinkt misschien nogal luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen, maar in Azië is het een culinair hoogstandje wat je zo voorgeschoteld kunt krijgen!

Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpaddeneieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lustopwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist door hun eieren te eten neemt hun aantal nog meer af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit. Maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand.

Wat mag wel?

Als je een beetje alert ben op de ingrediënten van je maaltijd kun je prima in lokale restaurants en bij lokale stalletjes gaan eten. Het is zelfs aan te raden, want op die manier komt het geld wat je uitgeeft terecht bij de lokale bevolking. Gelukkig zijn er dan ook een heleboel lekkernijen in Cambodja die je met een gerust hart kunt eten. Groente en fruit kun je sowieso altijd nemen en de meeste noedel en rijstgerechten bevatten geen schadelijke vleessoorten. Als je ervoor zorgt dat je altijd precies weet wat er op je bord ligt, kan het geen kwaad en kun je heerlijk van de Cambodjaanse keuken genieten.

Restaurant butterflies

Een leuk restaurant waar je heerlijk kunt eten en tegelijkertijd duurzaam bezig bent is Restaurant Butterflies in Siem Reap. Dit restaurant wordt omgeven door een prachtige exotische omgeving waar ruim 1500 vlinders leven, kikkers en tropische planten. Je kunt er heerlijk eten maar je kunt ook heel relaxed een cocktail of ander aperitiefje drinken.

Het restaurant kan gezien worden als een duurzaam restaurant, want het heeft een hele sociale doelstelling. Het restaurant zorgt ervoor dat achtergestelde jongeren een training krijgen om te leren zelfstandig te worden en zich in de maatschappij staande te kunnen houden. De vlinders worden gekocht bij een regionaal dorp in de omgeving, wat op deze manier weer inkomsten krijgt. Ook promoot het restaurant traditionele Khmer kunst en investeert het op vele manieren in de lokale gemeenschap.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors