Duurzame accommodatie Cambodja

Duurzame accommodatie Cambodja

door Getaway Travel

Als je zelf je accommodatie boekt, kun je in Cambodja kiezen voor een duurzame accommodatie. Maar waar moet je dan op letten? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de lokale cultuur. Als zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen!

In Cambodja zijn de accommodatie en hotelprijzen nog heel erg laag en er zijn ontzettend veel uiteenlopende mogelijkheden.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 68 reizen naar Cambodja

Hostels en guesthouses

Als je budget niet zo groot is kun je het beste overnachten in een hostel of guesthouse. Het kost je vaak niet meer dan een paar euro per nacht en je vindt deze plekken door heel het land. Doordat je de faciliteiten deelt met andere mensen, wordt er optimaal gebruik van gemaakt en blijft de schade voor het milieu beperkt. Vooral in de steden heb je veel keus. Het is niet alleen gezellig, maar ook goedkoop en niet onvriendelijk voor het milieu!

Eco-lodges

Ben je op zoek naar wat meer luxe? Dan is een eco-lodge misschien wat voor jou. In Cambodja zijn er mogelijkheden genoeg aan duurzame lodges. Ze zijn heerlijk om te vertoeven maar tegelijkertijd leveren ze ook hun bijdrage aan het behoud van de natuurlijke omgeving. Een of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.

De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een nationale park. Ze lijken één te zijn met de natuurlijke omgeving. Eco-lodges onderscheiden zich van normale hotels en resorts doordat ze op een duurzame manier omgaan met water en energie en goed geïntegreerd zijn in de natuurlijk omgeving. Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd met milieuvriendelijke materialen.

Bovendien zijn ze goed geïsoleerd waardoor er minder verwarming of airconditioning nodig is. Tot slot is het bij veel eco-lodges zo, dat een deel van de toeristische inkomsten besteed wordt aan de bescherming van een nationaal park of ten goede komt aan een duurzaam project. Eco-lodges zijn doorgaans wel iets duurder dan een reguliere accommodatie, maar ook tussen verschillende eco-lodges bestaan grote verschillen. Het ligt er maar net aan hoe luxe je het wel. En een aantal nachtjes in een lodge, waar je ultiem kunt genieten van de rust, de natuur en de exclusiviteit is het geld dubbel en dwars waard!

Kamperen

Slapen onder de sterren met het geluid van exotische dieren op de achtergrond. Wil je het ultieme back to nature-gevoel beleven, en hoef je niet zo nodig de luxe van een eco-lodge? Ga dan kamperen in de natuur! Cambodja beschikt niet echt over officiële campings, maar op bijna alle plaatsen is het toegestaan om vrij te kamperen.

Als je gaat wildkamperen zorg er dan voor dat je de omgeving zo min mogelijk tot last bent. Je maakt onderdeel uit van de kwetsbare natuur die gemakkelijk door menselijk ingrijpen verstoord kan worden. Ga er daarom met respect mee om. Laat geen afval achter, want naast het feit dat het geen gezicht is kan het schade toebrengen aan planten en dieren. Pluk geen bloemen of planten. Maak niet teveel herrie, dit schrikt dieren af en kan tot ergernis leiden bij de lokale bevolking. Wees voorzichtig met vuur, laat nooit een kampvuur onbeheerd achter en pas op met sigaretten.

Tot slot is het aan te raden om een goed muskietengaas mee te nemen, want malaria komt overal in Cambodja voor.

Homestays

Wat is er nu leuker en duurzamer dan bij de lokale bevolking zelf te logeren? Zo kun je bij een Cambodjaanse familie op het platteland de nacht doorbrengen. Dit is een unieke kans om eens het echte Cambodja te leren kennen. Grote luxe hoef je niet te verwachten want de levensstandaard van de bevolking van Cambodja is niet zo hoog, maar het is wel een ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors