Cultuur van Cambodja

Cultuur van Cambodja

door Getaway Travel

Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste locals uit. Het feit dat jij als reiziger een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen, maakt je een geprivilegieerd mens.

Daarnaast heerst er in Cambodja een andere cultuur dan in Nederland, met andere wetten, tradities, normen en waarden. Hierdoor zul je je niet altijd kunnen gedragen zoals je thuis zou doen en zul je je in sommige situaties moeten aanpassen. Het is bovendien goed om enigszins op de hoogte te zijn van de cultuur en gebruiken van de locals. Hierdoor toon je respect en kun je lastige situaties voorkomen.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 65 reizen naar Cambodja

Respect

Als je onvoorbereid naar Cambodja gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit tot onbegrip leiden. Je kunt in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders zijn dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.

De bevolking van Cambodja staat bekend vanwege hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Het merendeel van de inwoners is boeddhist. De rest heeft voornamelijk natuurreligies als geloof. Er heerst volledige godsdienstvrijheid in Cambodja en de Cambodjanen zijn dan ook heel vredelievend en tolerant. Waarschijnlijk kost het je dan ook niet zoveel moeite om je er thuis te voelen. Toch wil je de locals natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.

In de toeristische plaatsen zoals Phnom Penh en Siem Reap is men weliswaar al een beetje gewend aan toeristisch gedrag, maar zeker in de minder bekende plaatsen zoals Stung Treng of Banlung is dit nog niet het geval.

Maak daarom niet ongevraagd foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste locals het geen groot probleem, maar er zijn altijd mensen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn. Bovendien staan wij ook niet te juichen wanneer we als aapjes op de foto's worden gezet.

Draag niet te opvallende, uitdagende en te blote kleding. De traditionele kleding in Cambodja is vrij conservatief en blote benen zijn ietwat ongepast. In de hele toeristische plaatsen zul je dit iets minder merken, maar vooral als je naar de minder toeristische gebieden gaat is het respectvol om een kniebroek of lange broek aan te trekken in plaats van een short.

De rode Khmer is een beladen onderwerp in Cambodja en de locals praten er dan ook liever niet over. Als je toch geïnteresseerd bent en hen op een beleefde manier benaderd, zullen ze je er waarschijnlijk wel wat over willen vertellen, maar breng het onderwerp niet lukraak ter sprake. Ook kun je beter je kritiek op de maatschappij of politiek van het land voor je houden.

Bij het zien van armoede en bedelende kinderen ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan, en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zichzelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken staan bedelen terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.

In Cambodja zul je veel groepen met jonge kinderen aantreffen. Ze zullen je vriendschapsbandjes en andere waren willen aanbieden, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Vaak vinden kinderen het gewoon leuk om met jou als interessante buitenlander hun Engels te kunnen oefenen. Door een aantal vragen te stellen over hun leeftijd en naam is een conversatie gauw gestart en is het verkopen geen issue meer. Ook vinden kinderen en ouders het vaak erg leuk om foto's van jouw familie en thuisland te bekijken. Ze zijn heel erg geïnteresseerd!

Helaas is kinderarbeid nog heel normaal in Cambodja. Koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen, ook al zien ze er nog zo meelijwekkend uit. Als je de kinderen wilt steunen kun je beter een donatie geven aan een erkende stichting die het gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs.

Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.

Uitgaven

Cambodja begint steeds meer in trek te raken als toeristische bestemming. Het is dan ook van groot belang dat de lokale bevolking meeprofiteert van het toerisme. Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking.

Helaas is dit op dit moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, in een lokaal restaurant te dineren, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terechtkomen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker vertoeven.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors