Flora en fauna Cambodja

Flora en fauna Cambodja

door Getaway Travel

De flora in Cambodja is veelzijdig en kleurrijk. Het land is dichtbebost met jungle in de binnenlanden en mangrovebossen langs de zuidelijke kuststrook. Het laagland vormt het centrale gebied van Cambodja en beslaat grote gebieden van rijstvelden. In het westen rijst een onaangetast regenwoud uit de grond.

Alhoewel 'onaangetast'; helaas is hiervan al veel weggekapt. Ondanks de illegale houtkap (die hier en daar zelfs in 'beschermde' gebieden plaatsvindt), heeft het land relatief veel bosgebied vergeleken met omliggende landen Laos en Thailand. Cambodja heeft haar veelzijdigheid aan flora te danken aan de vele regen die er valt.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 68 reizen naar Cambodja

De suikerpalmboom is het symbool van Cambodja en deze boom heeft deze eretitel niet voor niets gekregen. Je zou kunnen zeggen dat de suikerpalmboom staat voor onderdak en genezing; er worden huizen mee gebouwd en medicijnen van gemaakt.

Ook een bijzonder tafereel zijn de bomen die met hun wortels boven de grond en om de tempels van Angkor kronkelen. Meer flora en fauna vind je in één van de nationale parken, zoals het Bokor National Park aan de zuidkust of het Virachey National Park, in het Laotiaanse en Vietnamese grensgebied.

Fauna

Er zijn plaatsen in Zuidoost-Azië waar je een stuk makkelijker wildlife kunt spotten. De precieze samenstelling en omvang van de dieren in de jungle konden jaren lang moeilijk aan het licht worden gebracht vanwege de aanwezigheid van de Rode Khmer en de Vietnamoorlog. Tegenwoordig is het echter ook moeilijk, al dan niet onmogelijk; door de aanwezigheid van mijnen is het niet aan te raden om zelf de jungle te gaan verkennen.

Krokodillen, luipaarden en tijgers leven zeker in Cambodja, maar zitten diep verscholen. Mooi vooruitzicht voor de toekomst; wetenschappers voorspellen dat er achter het bladerdek van de Cambodjaanse jungle wellicht nieuwe diersoorten zich schuil houden. Zeldzame diersoorten die de grond van Cambodja bevolken zijn de Siamese krokodil, de wilde buffel en de Aziatische wilde hond.

Vogelaars kunnen wel hun hart ophalen wanneer ze een boottocht maken over het het Tonlé Sapmeer, nabij Siem Reap. In de Mekong Rivier komen reuzemeervallen voor, evenals een zeldzame dolfijnensoort. Waterbuffels op het land en badderende olifanten in Angkor behoren wel tot de dieren die toegankelijk zijn voor het publiek.

Evenals enkele makaak aapjes, spelend langs de waterkant. En, hoewel je grote roofdieren niet zo snel tegen het lijf zult lopen in Cambodja, leven hier wel vier gevaarlijke slangensoorten, waaronder de koningscobra. Gelukkig is een ontmoeting met deze laatste junglebewoner ook uiterst zeldzaam...

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors