Religie Cambodja

Religie Cambodja

door Getaway Travel

Veruit de meeste Cambodjanen hangen het Theravada boeddhisme aan. Voordat het boeddhisme zijn intrede deed in Zuidoost-Azië en dus ook Cambodja, was het hindoeïsme de algemene religie. Het boeddhisme is behalve een religie, meer een levensbeschouwing en levenswijze. Want, zoals de leer van het boeddhisme voorschrijft: álleen geloven is niet genoeg.

'Geloof moet gebalanceerd worden met wijsheid'. Het Theravada (letterlijk 'de traditie van de ouderen') is een stroming binnen het boeddhisme die zich vanuit India verspreidde over Myanmar, Thailand, Laos en Cambodja.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 67 reizen naar Cambodja

Theravada boeddhisme

Het Theravada boeddhisme (en het Mahayana boeddhisme) ontleent kracht uit verschillende concepten en theorieën, waarvan 'De Vier Nobele Waarden' de basis vormen. Deze waarden gaan ervan uit dat er lijden en ontevredenheid is in het leven. De oorzaak hiervoor is het verlangen dat in ieder mens schuilt. Het lijden kan worden gestopt door de 'productie' van verlangens stop te zetten; dat is de weg naar verlichting, de weg naar geluk.

De gewelddadige Khmer Rouge heeft het boeddhisme in Cambodja niet kunnen verdrijven, ondanks het feit dat het merendeel van alle monniken en christenen werden uitgemoord. Tegenwoordig vormt het boeddhisme de grootste religieuze stroming van het land. Een paar procent van de bevolking is islamitisch ('Cham' genoemd). Deze groep leeft gescheiden van het merendeel van de bevolking. Islamieten mogen er niet trouwen met niet-islamieten. Een zeer kleine groep in Cambodja is christen.

Cambodja is hierdoor de meest homogene samenleving van Zuidoost-Azië. Dit betekent echter niet dat de Cambodjanen minder tolerant zijn ten opzicht van andere culturen. Verder komen westerse gebruiken, zoals elkaar groeten met de handdruk, steeds vaker voor in Cambodja.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors