Cambodjaanse keuken

Cambodjaanse keuken

door Getaway Travel

De keuken van Cambodja staat niet bekend als heel bijzonder. Dit komt deels door de Rode Khmer. Hele generaties zijn door hen uitgemoord en recepten werden dus niet overgedragen van moeder op dochter. Om deze reden zijn de gerechten vrij simpel.

Ook zijn veel gerechten afgekeken van Thailand en Vietnam. Deze worden in Cambodja iets minder gekruid en gevarieerd, en iets zuurder geserveerd. Toch zijn er genoeg lekkere Khmer specialiteiten te vinden, waarvoor je op zoek moet gaan naar de lokale restaurantjes.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 67 reizen naar Cambodja

De Cambodjaanse keuken

Rijst of noodles zijn de basisingrediënten van Cambodjaanse gerechten. Hier wordt gedroogde vis, kip, rund of varkensvlees aan toegevoegd. De pepers die in Thaise gerechten gebruikt worden, serveren ze hier naast het gerecht. Je kan dus, heel handig, zelf beslissen hoe pittig je wilt eten. De Cambodjaanse curry heeft een milde zoete smaak. Vaak worden er aan curry's zoete aardappelen toegevoegd.

Een populaire specialiteit is amok. Dit is een curry met kokosmelk, gestoomde vis in bananenbladeren en groente. Traditioneel is ook de Khmer sour soup, vol met groenten. Daarnaast is het de moeite waard om exotische vruchten te proberen zoals de doerian, ramboetan en mangosteen.

In de steden Phnom Penh en Siem Reap zijn veel restaurants te vinden. Behalve lokale specialiteiten, vind je hier ook veel Chinese, Thaise, Vietnamese en Franse restaurants.

Typisch Cambodjaans

Het eten van stokbrood is overgebleven uit de koloniale periode. In restaurants wordt dit vaak bij het toeristenontbijt geserveerd. Ook is het bij de stalletjes op straat verkrijgbaar, waar het wordt belegd met een soort paté. Soms kom je ook nog de echte Franse croissants tegen.

De gerechten worden zuurder gemaakt door het toevoegen van prahok. Dit is een bekende Cambodjaanse vispasta. De locals zijn gek op de sterke smaak van deze pasta. Ze kopen ongekookte, sterk ruikende prahok bij de eetstalletjes op straat en dopen hier groente of fruit in. Voor de meeste westerlingen is de smaak van prahok iets té sterk. Toch is het een aanrader om in een lokaal restaurant een gerecht met prahok te bestellen. Vaak gebruiken ze hier een mildere soort van een hoge kwaliteit. In plaats van de vissige smaak ontdek je dan misschien de heerlijke Cambodjaanse smaak van Prahok!

Langs de wegen door Cambodja hangen hele rijen worstjes. Het is traditie om zo'n worst te bestellen met een glas palmwijn en je te mengen onder de locals.

Typisch Cambodjaans zijn ook de bijzondere snacks die ze hier eten. Een gefrituurde tarantula bijvoorbeeld, met lekker veel knoflook en zout. De harige zwarte monsters liggen hier kant en klaar bij de marktkoopman. Mocht je de achtpotigen net iets te heftig vinden, dan kan je natuurlijk ook voor een lichtere snack gaan. Wat dacht je van een gefrituurde krekel?

Dranken

Door de hoge luchtvochtigheid is drinken een onderdeel van de Cambodjaanse cultuur. Thee is de nationale drank. Voordat je bent gaan zitten staat er al een grote pot op tafel. Verder drinken Cambodjanen ijsthee, fruitsappen en sodawater met limoen. Bestel bijvoorbeeld eens een fruitsmoothie, oftewel een tuk-a-lok. Exotisch én gezond is het drinken van kokosmelk direct uit de noot. Kraanwater is overigens niet overal drinkbaar.

In Cambodja is alcohol vrij makkelijk verkrijgbaar en goedkoop. Wijn is vaak rijstwijn of suikerpalmwijn. Het lokale bier is Angkor, maar er zijn ook internationale merken als Heineken en Fosters verkrijgbaar.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors