Vervoer in Cambodja

Vervoer in Cambodja

Hoewel er de laatste jaren hard is gewerkt aan de verbetering van de infrastructuur in Cambodja, zijn de meeste wegen nog altijd onverhard. Deze wegen zitten vol enorme kuilen, in het regenseizoen gevuld met water waardoor de weg nog maar nauwelijks zichtbaar is. Bussen komen continu vast te zitten en vallen letterlijk van ellende uit elkaar.

Berucht is vooral de route vanaf de Thaise grens naar Siem Reap. Het is een zeer belangrijke verbinding, maar de regering weigert tot nu toe om deze weg te verbeteren.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 65 reizen naar Cambodja

Bus

Een rit met de bus is een goedkope en avontuurlijke manier om Siem Reap te bereiken, maar zeker niet de meest comfortabele. De minibusjes verkeren in zeer slechte staat waardoor een korte rit van 200 kilometer meestal eindigt in een 12 uur lang durende kermisattractie, waarin je als een soort stuiterbal in een achtbaankarretje alle kanten uitgeslingerd wordt.

Twee andere manieren om Siam Reap vanaf de Thaise grens te bereiken is per pick-up of per taxi. Een pick-up is net als de bus zeer goedkoop, maar nog minder comfortabel. Het voordeel is wel dat deze manier een stuk sneller is dan met de bus. Ongeveer 3,5 uur.

Wil je op een snelle én comfortabele doch kostbare manier Cambodja binnenkomen? Neem dan een taxi! Voor ongeveer USD 20 heb je een taxi voor jezelf, maar dat kan uiteraard goedkoper wanneer je de taxi deelt met andere reizigers.

Na deze ervaring is het een genot om vanaf Siem Reap in een luxe airco-touringcar over een glad geasfalteerde weg naar Phnom Penh of Sihanoukville af te reizen. De verbinding via deze hoofdwegen is erg goed en door de grote concurrentie tussen busmaatschappijen is de rit ook erg goedkoop, een paar dollar.

Boot

1900 km aan bevaarbare waterwegen en veel onbegaanbare wegen maken het vervoer per boot in Cambodja zeer aantrekkelijk. Wil je vanaf Phnom Penh naar Laos reizen? Neem dan de boot van Kompong Cham in de richting van Kratie en Stung Treng. De wegen richting deze plaatsen zijn zeer slecht en tijdens het regenseizoen bijna onbegaanbaar. Bovendien zijn de kosten voor de boot ongeveer gelijk aan een buskaartje. In het droog seizoen is dit traject echter niet helemaal per boot af te leggen omdat het water op sommige plekken te laag staat. Op deze plekken worden dan pick-ups ingezet.

De leukste manier om van Siem Reap naar Phnom Penh te reizen is toch nog steeds met de boot. Via de belangrijkste Cambodjaanse rivier Tonlé Sap ben je ongeveer 5,5 uur onderweg. Zorg ervoor dat je op het dak van de boot zit. Hier heb je veel meer ruimte dan beneden in de boot, waar je als sardientjes op elkaar gepakt zit. Uiteraard heb je vanaf het dak het beste uitzicht en zie je hoe de lokale bevolking op en rond het water leeft.

Brommer taxi's

Een zeer snelle en goedkope manier om je in en om een stad te verplaatsen is met een motortaxi's. Spreek wel altijd van tevoren een prijs af en blijf onderweg goed op de route letten. Veel taxichauffeurs gaan er namelijk vanuit dat jij de weg ook kent en rijden daarom net zo lang door tot jij 'stop' roept.

Tuktuk

De Cambodjaanse tuk tuk is een brommer met aan de achterkant een soort tweepersoons koetsje. Het is minder snel dat een brommertaxi, maar wel een iets comfortabelere manier om je te verplaatsen. Vooral wanneer je met zijn tweeën bent. In Siem Reap kun je voor een paar dollar per dag een tuk tuk huren die je naar alle tempels van Ankor Wat brengt.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors