Duurzaam reizen Cambodja

Duurzaam reizen Cambodja

door Getaway Travel

Cambodja is een prachtig land met ongerepte natuur, exotische dieren en vriendelijke mensen. Het groeiende toerisme oefent hier op een bepaalde manier invloed op uit. Een Aziatisch gezegde luidt: 'Toerisme is als vuur, je kunt er op koken maar het kan net zo goed je huis afbranden'. Dit geeft de kern weer waar het om draait. Het toerisme kan voor veel ontwikkelingslanden zoals Cambodja een welkome bron van inkomsten zijn, maar het kan ook veel negatieve gevolgen met zich mee brengen.

De culturele en natuurlijke rijkdommen in Cambodja zijn helaas niet vanzelfsprekend. Jouw bezoek kan een behoorlijke impact hebben op het land, de natuur en de bevolking. Zeker in gebieden waar toerisme in korte tijd hard groeit, en waar men nauwelijks is voorbereid, kunnen de negatieve gevolgen groot zijn. Hierbij kun je denken aan waterschaarste, afval problemen, geluidsoverlast, landschapsvernietiging en verlies aan biodiversiteit. Je kunt als reiziger een deel van deze problemen zelf in de hand houden. Als je hier bewust mee omgaat, maakt dat je vakantie leuker, leerzamer en een stuk duurzamer.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 67 reizen naar Cambodja

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme betekent toerisme waarbij je naast je eigen plezier, ook rekening houdt met het milieu en de mensen die wonen in jouw reis bestemming. Toerisme in harmonie met de natuur, waar de lokale bevolking de vruchten van plukt. Je denkt nu misschien aan primitief vakantie vieren in een hutje op de hei, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Duurzaam toerisme is niets anders dan een bewuste manier van reizen waarbij je geniet van al het mooist, en tegelijkertijd de schoonheden van Cambodja beschermd voor de toekomst.

Dit lijkt misschien ingewikkeld en moeizaam, maar dat is het helemaal niet. Er zijn namelijk heel veel manieren waarmee jij op een gemakkelijke manier een steentje kunt bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van Cambodja.

Angkor

Een gebied waar de gevolgen van het groeiende toerisme zich al duidelijk laten zien is Angkor. Dit is een beroemd tempelcomplex in het noordwesten van Cambodja, wat enorm populair is onder toeristen. Het is pas sinds begin jaren negentig toegankelijk voor bezoekers en het wordt tegenwoordig zo druk bezocht dat er grote problemen ontstaan.

In eerste instantie waren het alleen de avontuurlijke backpackers die Angkor aandeden, maar dit veranderde snel. In het begin van de jaren negentig trok het slechts een paar duizend bezoekers. Tegenwoordig wordt het jaarlijks bezocht door zo'n 1,7 miljoen reizigers! Erfgoedbeschermers maken zich grote zorgen en vragen zich af of het gebied hier wel tegen op gewassen is.

De belangrijkste problemen die optreden zijn watertekort en milieuvervuiling. Steeds meer hotels rijzen op in en om Siem Reap, gebruiken enorme hoeveelheden water en dumpen hun afval in de rivieren. Door de grote hoeveelheden water die opgepompt worden kunnen de fundamenten van de tempels verzakken met alle gevolgen van dien.

Daarnaast heeft de lokale bevolking er weinig aan. Een grote deel van de hotels en restaurants laten hun voorraden uit het buitenland overkomen, souvenirs worden veelal in China gemaakt en vreemde gidsen leiden de toeristen langs de tempels. Dit is dan ook de reden dat de provincie Siem Reap een van de armste regio's van het land blijft. Voor Cambodja blijft het toerisme naar Angkor echter een belangrijke stimulans voor de nationale economie, en ze is dan ook bezig om nog meer bezoekers aan te trekken.

Als reiziger sta je nu voor een dilemma. Kun je dan beter niet naar Angkor gaan? Wees gerust, je kunt er best heen, zolang je het maar duurzaam doet. Dat wil zeggen: dat natuur en milieu niet onder jouw bezoek te lijden hebben, en de regionale bevolking er beter van wordt!

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors