Duurzaam vervoer Cambodja

Duurzaam vervoer Cambodja

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van Cambodja te kunnen bewonderen zul je gebruik maken van een bepaald vervoermiddel. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand.

Vliegen

Cambodja ligt niet om de hoek. Vrijwel altijd ga je er heen met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge CO2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 67 reizen naar Cambodja

Bomen en planten zetten echter CO2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aanplanten om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.

Er zijn organisaties die je de kans geven de CO2 van je vlucht te compenseren door middel van een donatie. Via Greenseat of Trees for All kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de CO2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

In Cambodja

Voor je vervoer binnen Cambodja heb je verschillende mogelijkheden. Het is een stoffig land en heeft niet een heel goed wegennet, maar er wordt steeds meer aan gewerkt. Het beste kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het wordt in Cambodja ook afgeraden om zelf te rijden. De wegen zijn erg slecht, ze zijn vaak onverhard en vol kuilen en gaten. Het meest problematisch is de belangrijke verbinding tussen de Thaise grens en Siem Reap. De route is erg belangrijk maar wordt vreemd genoeg niet verbeterd.

Daarnaast zijn een groot deel van de landmijnen in Cambodja nog niet geruimd. Zeker op het platteland liggen nog veel landmijnen verborgen. Mocht je zelf op pad gaan en ergens een kijkje willen nemen, blijf dan altijd op de gebaande wegen en paden. Zelfs plassen in de berm wordt sterk afgeraden, want de berm was een populaire mijnlegplaats van de Rode Khmer. Je moet vooral in de omgeving Battambang en Pailin (het noordwesten) oppassen want daar zijn destijds de meeste mijnen gelegd.

Bus

Een duurzame en prima manier om Cambodja te ontdekken is per bus. Je moet niet verwachten dat de bussen net zo luxe zijn als in Nederland, maar een beetje avontuur is ook wel weer leuk. Er zijn twee trajecten waar de wegen in vrij goede staat verkeren, tussen Phnom Penh en Sihanoukville en tussen Phnom Penh en Kompong Cham, en daar rijden wel luxe touringcars.

Op de overige wegen zul je vooral vervoerd worden door pick-ups, waarbij je met zijn allen in de laadbak kunt zitten. Als je graag een beetje comfortabel wilt zitten kun je voor een hogere prijs voorin onder de kap zitten, maar je hebt niet automatisch garantie op een hele stoel. Het zou kunnen dat je genoegen moet nemen met een halve. Achterop de laadbak zit je in de open lucht en kun je genieten van al het moois om je heen, maar je wordt wel een beetje heen en weer geschud door de voortdurende hobbels.

Heb je wel prima zitvlees en ben je niet bang voor een beetje stof, dan is het een geweldige ervaring om achterin een pick-up door de wildernis van Cambodja te toeren. Het is wel belangrijk om er vroeg bij te zijn; pick-ups vertrekken wanneer ze vol zijn en voor lange afstandstrajecten kan dit vaak al tussen zes en zeven uur 's ochtends zijn.

Trein

Een andere duurzame manier om het land te doorkruisen is per trein. Cambodja beschikt over een spoornetwerk, maar het is nog niet heel ver ontwikkeld. De treinen rijden vrij langzaam en niet altijd op tijd, maar dit heeft ook wel weer zijn charme. Bovendien zit je vaak tussen de locals en maak je kennis met het echte Cambodja.

Sinds 2006 is er nog maar één traject waar passagierstreinen rijden, dat is tussen Phnom Penh naar Battambang. Naar Sihanoukville en Kampot rijden geen passagiersdiensten meer, maar als je het leuk vind is het mogelijk om met een goederentrein mee te rijden, dan kan dat geregeld worden.

Boot

Een andere manier om Cambodja te ontdekken is per boot. Het is een ontzettend leuke ervaring om een tocht te maken over de Mekong of over zee. Zo geniet je optimaal van het prachtige landschap. In het hoogseizoen varen er regelmatig ferry's over de grote rivieren. Populaire routes zijn van Phnom Penh naar Siem Reap, van Siem Reap naar Battambang en van Sihanoukville naar Koh Kong.

Een boot gaat uiteraard minder snel dan vervoer over het land en het is ook iets duurder, maar het is veiliger dan vervoer over land en je kunt heerlijk genieten van al het moois op het water. Een tocht met een speedboot is een stuk minder duurzaam. Hoe groter de motor, hoe meer brandstof de boot verbruikt en hoe slechter voor het milieu.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors