Duurzame projecten Cambodja

Duurzame projecten Cambodja

door Getaway Travel

Zeker als je individueel reist en dus zelf je reisprogramma samen stelt, zul je je misschien afvragen wat nu leuk en duurzaam is om te gaan doen. Je wilt natuurlijk alle hotspots van Cambodja zien, maar daarnaast zijn er ook een aantal minder bekende bezienswaardigheden, waar je net zo'n voldoening uit kunt halen en die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van Cambodja. Hier worden een aantal voorbeelden gegeven.

Uitstapje naar een Cambodjaans dorp

Wil je eens wat anders en lijkt het je leuk om echt eens de lokale gebruiken en tradities te leren kennen? Dompel jezelf dan onder in een traditioneel dorp in Cambodja. Het Cambodian Community-Based Ecotourism Network (CCBEN) heeft een ruim aanbod aan Cambodjaanse dorpen waaraan je een duurzaam bezoek kunt brengen. Voorbeelden zijn het project Osmose, bij het Tonlé Sapmeer/Siem Reap, het dorp Kompong Phluk, zestien kilometer te zuidwesten van Siem Reap, het dorp Chambok in de Kompong Speu Province en het dorp Yeak Laom in de provincie Ratanakiri.

ZELF NAAR Cambodja?

Bekijk alle 68 reizen naar Cambodja

De provincie Ratanakiri is volgens velen het vredigste en mooiste stuk van Cambodja. Je kunt kleinschalig overnachten in het dorp zelf. Het project is gericht op bescherming van flora en fauna, cultuur, economie, educatie en een beter milieu. Het dorp heeft zelfs haar eigen Yeak Laom website ontwikkeld waar je goede informatie kunt vinden. Meer informatie over dit dorp of over andere dorpen in Cambodja vind je op de website van het CCBEN.

Tehuizen in Phenom Penh

Een ander voorbeeld van een leuk project is het Phnom Penh Center for Children of Happiness. Dit is een organisatie die twee tehuizen runt voor kinderen die op de vuilnisbelten van de hoofdstad hun bestaan bij elkaar bijeen probeerden te scharrelen. Het is ongelooflijk om te zien hoe honderden mensen kunnen leven van het afval op een vuilnisbelt. Voor ons is het onvoorstelbaar om de ellende, de geuren en de vanzelfsprekendheid waarmee de mensen leven van het vuilnis, te begrijpen. Mensen die koken, eten, leven en werken op de metershoge stapels vuilnis.

De mensen leven in krotten langs de vuilnisbelt, waar huisjesmelkers huur voor vragen! De problematiek is enorm: mensen leven onder verschrikkelijke omstandigheden en kinderen lopen blootsvoets tussen het vuil op zoek naar iets waardevols dat misschien aan het eind van de dag een halve dollar zou kunnen opleveren.

Het CHH wil de kinderen opvangen en een betere toekomst geven. Het tehuis begeleidt de kinderen tot aan hun beroepscarrière en biedt ze steun totdat ze op eigen benen kunnen staan. De tehuizen hebben de belangrijkste voorzieningen en zijn gezellig ingericht. De kinderen kunnen er tuinieren, koken en er is zelfs een kleine varkensboerderij.

Er zijn huizen voor de jongens, de meisjes en de allerkleinsten. Je kunt je hier inzetten voor de kinderen om hun leven iets leuker te maken. Ook als je maar een paar dagen de tijd hebt, kun je ze enorm van dienst zijn. Je kunt bijvoorbeeld gaan spelen met de kinderen, ze helpen met tuinieren, ze leren lezen of samen met hen muurfresco's schilderen om de boel wat op te vrolijken! Je zult je verbazen hoe enthousiast, creatief en hulpvaardig de kinderen zijn die onder zulke erbarmelijke omstandigheden zijn opgevoed.

Childsafe

Ook in Cambodja neemt met het groeiende toerisme helaas ook het sekstoerisme toe. Het spreekt voor zich dat je niet van seksuele diensten van kinderen gebruik moet maken, maar je kunt je wel inzetten voor een verbetering van de situatie van kinderen in Cambodja. De organisatie Childsafe, onderdeel van Friends international, probeert kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Childsafe doet dit onder andere door op hun site informatie te geven over de huidige situatie, en tips te geven over hoe je het misbruik van kinderen kunt bestrijden. Er staan adressen vermeld van hotels, restaurants en internetcafés in onder andere Phnom Penh en Siem Riep die de doelstellingen van Childsafe ondersteunen.

Reizen Cambodja

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors