Siem Reap Jouw vakantie naar Zuidoost-Azië begint hier!

Siem Reap

door Getaway Travel

Siem Reap heeft haar bekendheid grotendeels te danken aan de nabijgelegen legendarische tempels van Angkor. Deze wereldberoemde heiligdommen liggen hier enkele kilometers vandaan. Datzelfde geldt voor het Tonlé Sapmeer met haar drijvende markten. Hier speelt het gehele leven zich af óp het water. Kerken, marktjes, huizen, alles drijft hier op het water.

Beide trekpleisters maken Siem Reap tot een strategisch plaats. Los van de nabijgelegen highlights is de stad zelf ook interessant. Luxe vijfsterrenhotels staan hier schaamteloos naast bouwvallige huisjes en rommelige winkeltjes. Een zeer schril contrast.

ZELF NAAR Siem Reap?

Bekijk alle 67 reizen naar Siem Reap

Met de tuktuk

Voor weinig geld kun je hier vertoeven in aangename resorts of lekker eten in de Bar Street. Dit is eigenlijk de enige plek in Siem Reap waar je 's avonds bedrijvigheid vindt. Hier treft zich een mix van westerse mensen, muziek en lekker eten. Voor dat laatste kun je het beste rond de 'old market' een restaurantje uitkiezen. 's Middags kun je hier trouwens ook gewoon een aangenaam Frans stokbroodje eten.

Wanneer je het avondleven aan je voorbij hebt laten gaan en naar bed wilt, hoef je je geen zorgen te maken over de terugreis! Oop staat word je al snel door zo'n tien tuktukchauffeurs (alsmede bedelende kinderen) aangesproken die jou állemaal naar huis willen brengen.

Wanneer je vanaf Siem Reap een uitstapje wilt maken (bijvoorbeeld naar de tempels) kun je vaak al voor zo'n acht euro een tuktukchauffeur inclusief chauffeur 'huren'. Wanneer jij ergens drie uur wilt ronddwalen, gaat hij gewoon een dutje doen in z'n tuktuk.

De betekenis van Siem Reap is even opmerkelijk als grappig. Het betekent namelijk letterlijk 'Siamezen verslagen' (Thailand heette voorheen 'Siam'). Een weinig tactvolle naam voor een plaats zo dicht bij de Thaise grens. De Siamezen hadden bijna het Khmer-rijk, en daarmee het tegenwoordige Siem Reap, in handen gekregen rond de vijftiende eeuw.

Vervoer tussen Bangkok, Siem Reap en Phnom Penh

Reizen van Bangkok naar Siem Reap per bus is af te raden. Tot de grens met Cambodja reis je comfortabel, maar de overige zes uur zijn op z'n zachtst gezegd erg onprettig. De binnenlandse wegen zijn onverhard, met diepe kuilen en veel stof. De bus wil, en dat is aan het uiterlijk al snel te zien, de eindstreep nog wel eens niet halen. Aan te raden is het vliegtuig en eventueel een pick-uptruck of taxi. Van Siem Reap naar Phnom Penh kun je varend over het Tonlé Sapmeer. Voor wie dit liever per taxi of bus wil doen, er wordt hier letterlijk aan de weg getimmerd...

Tempelcomplex van Angkor

De indrukwekkende overblijfselen uit het mystieke Khmer-rijk vormen het paradepaardje van Cambodja. Het tempelcomplex van Angkor vormt het grootste heilige complex ter wereld. De verborgen tempelstad Angkor leek eeuwenlang slechts een mythe totdat Franse onderzoekers het indrukwekkende complex aan het begin van de twintigste eeuw letterlijk aan het licht brachten. Eens het religieuze hart, nu het toeristische centrum van het land. En dat is geen wonder met een schatkist aan magnifieke tempels, zoals de Angkor Thom en de Ta Thom.

Het bekendste en indrukwekkendste bouwwerk uit de oude stad is de Tempel van Angkor Wat. Dit heiligdom is in de twaalfde eeuw gebouwd en vormt de grootste etagepiramide van Zuidoost-Azië. Ooit verscholen onder de bladeren van de Cambodjaanse jungle, nu toegankelijk voor het publiek.

Varen over het Tonlé Sapmeer

Natte voeten haal je tijdens een bijzondere boottocht over het Tonlé Sapmeer. 'Tonlé Sap' betekent in het Khmer 'groot meer' en dat is bepaald geen understatement. Tijdens de droge periode beslaat deze waterbron ruim 2500 vierkante kilometer, maar wordt vele malen groter tijdens de regenperiode. Wanneer het water zich weer terugtrekt vallen de overgebleven vissen gewoon uit de boom! Het meer vormt de snelste weg tussen Phnom Penh en Siem Reap, maar dat is misschien nog niet eens de belangrijkste reden om deze wateren te bevaren.

Wanneer je over het Tonlé Sapmeer reist, waan je je in een complete waterwereld van drijvende dorpjes, bootjes en vissers. Langs de oevers groeit weelderige flora en in het water schitteren behalve de traditionele paalwoningen, verschillende watervogels. De steden Phnom Penh en Siem Reap overbrug je over dit meer in vier tot zes uur. Neem plaats in de boot of klauter gewoon op het dak om dit bijzondere waterleven in een rustig tempo aan je voorbij te laten gaan.

Reizen Siem Reap

Meer Siem Reap

Specialisten Cambodja

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors