Thien Mu Pagode

Thien Mu Pagode

door Getaway Travel

Aan de Parfumrivier ligt de controversiële Thien Mu Pagode. Deze pagode is de plek waar veel anti-communistische demonstraties zijn en worden gehouden. Thien Mu is ook wel bekend als de Linh Mu , wat 'Pagode van de Hemelse Witte Dame' betekent.

Legendes

Er zijn vele legendes rond deze tempel. Een gaat over een gouverneur uit Hanoi die in 1601 naar de zuidelijke gebieden vertrok. Toen deze Nguyen Hoang bij de Parfumrivier aankwam, ontmoette hij een oude vrouw.Zij droeg hem op met een aangestoken wierookstaafje in zijn hand, in oostelijk richting langs de rivier te lopen. Daar waar de wierook doofde, moest hij een stad stichten.

ZELF NAAR Thien Mu Pagode?

Bekijk alle 13 reizen naar Thien Mu Pagode

Hoang geloofde dat deze vrouw een afgezant van de goden moest zijn. Hij toonde zijn dankbaarheid voor deze ontmoeting door een de 'Pagode van de Hemelse Witte Dame' te bouwen op de plek waar hij haar ontmoette.

Een andere legende gaat dat de witharige dame verscheen op een heuvel in de vorm van een drakenkop. Ze was gekleed in een rode tuniek en een groene broek en voorspelde dat een machtig heer op deze plaats een pagode zou bouwen. Dit zou het land eeuwigdurende voorspoed brengen.

Wat wel met zekerheid te zeggen is dat de Thien Mu Pagode in 1601 is gebouwd en hiermee de oudste tempel van Hué is.

Opvallende stoepa

Het meest opvallende onderdeel van de pagode is de achthoekige, zeven verdiepingen tellende bakstenen stoepa. Deze is in 1840 gebouwd in opdracht van keizer Thieu Tri. Elke verdieping vertegenwoordigt een van de incarnaties van Boeddha op aarde. In de twee paviljoens aan weerszijde ervan bevinden zich een enorme klok, gegoten in 1710, die meer dan 2000 kg weegt. Als deze klok luidt is dit zelfs in de stad te horen.

In het andere paviljoen is een grote stèle te zien uit 1715. Hierop staat de geschiedenis van het boeddhisme in Hué beschreven. Daar vlak achter staat de eigenlijke tempel met daarvoor een vergulde Maitreya Boeddha.

Boeddhistisch verzet

De pagode is al decennia controversieel. In de jaren '30 en '40 was dit al een broeinest van boeddhistisch verzet tegen het koloniale regime. Maar Thien Mu werd in 1963 in één klap beroemd toen een van de monniken van deze pagode zichzelf in Saigon in brand stak. Hij stierf uit protest tegen de gevolgen van het bewind van president Diem. De monnik was helemaal naar Saigon gereden in zijn grijsblauwe Austin. Dit voertuig heeft nu een ereplaats vlak achter het hoofdgebouw van Thien Mu, samen met een afdruk van de beroemde foto waarop te zien is dat hij zich in brand stak.

Thien Mu is nog steeds een brandpunt van boeddhistisch verzet tegen alle vormen van onderdrukking. De pagode is hierdoor een doorn in het oog van de regering. Toch is het een vredige plek. Vanaf het door schaduwrijke pijnbomen omzoomde terras heb je een weids uitzicht heeft over de Parfumrivier.

Reizen Thien Mu Pagode

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors