Hanoi

Hanoi

door Getaway Travel

Hanoi is de politieke hoofdstad van Vietnam en ligt in noorden van het land. In tegenstelling tot veel andere Aziatische steden is Hanoi niet volgestampt met hoge torenflats. Het moderne zakencentrum bevindt zich namelijk in Ho Chi Minh City, 1000 kilometer ten zuiden van de stad. Hanoi is een bijzondere stad met een exotische mix van 'Parisian grace and Asian pace'.

Er zijn brede boulevards, veel bomen, tempels en parken, lelijke overheidsgebouwen en prachtige Franse koloniale huizen. Je ruikt hier zowel Vietnamese loempia's als Franse baguettes en je hoort hier net zo vaak 'bonjour' als 'hello'.

ZELF NAAR Hanoi?

Bekijk alle 96 reizen naar Hanoi

Sinds de jaren negentig ontwaakt de stad en komen er steeds meer westerse invloeden. Tempels en oude markten staan aan de rivier zij aan zij met commerciëlere zaken. Het stadse leven wordt steeds bruisender. 's Ochtends vroeg begint het al wanneer jong en oud de spieren los schudden met wat 'tai chi quan', een uurtje martial arts of een rondje joggen langs een van de meren.

Geschiedenis

Hanoi is al 1000 jaar de hoofdstad van Vietnam maar kreeg pas in 1831 van keizer Minh Mang haar huidige naam. Ha noi betekent letterlijk 'binnen de rivier' en de stad ligt dan ook aan de rivier, de Song Hong.

In 1873 werd de stad ingenomen door de Fransen, vandaar de sterke Franse invloeden. In WO II grepen de Japanners de macht, maar daarna was Frankrijk tot 1954 aan de macht. Tijdens de Vietnamoorlog is het verschillende keren gebombardeerd. Maar de stad heeft zich hersteld tot een prachtig voorbeeld van een charmante koloniale stad.

Veel bezoekers menen dat Hanoi een stuk rustiger, groener en koeler is dan veel andere Vietnamese en andere Zuidoost-Aziatische steden. Hoewel je af en toe knettergek wordt van de voorbij scheurende brommers. Van oktober tot maart is het hier heerlijk koel en droog. Men zegt wel eens dat dit de mentaliteit van de inwoners beïnvloedt, want hier wonen meer intellectuelen en artiesten dan in de rest van het land.

Oude Centrum

Veel gebouwen in Hanoi stammen uit de negentiende en twintigste eeuw en zijn in Frans-koloniale stijl. Maar de stad kent nog veel straatjes, tempels en andere heiligdommen die stukken ouder zijn. Het Oude Centrum is wel 1000 jaar oud en een van de meeste levendige en excentrieke plekken van Vietnam. In de dertiende eeuw vestigden zich hier 36 gildes die elke een eigen straat innamen.

Het verkennen van deze straatjes is echt leuk. Sommigen eindigen op open gedeeltes terwijl je in anderen verdwaalt in nog smallere steegjes en gangetjes. Op elke hoek staat wel een tempel. Er zijn zogenaamde tunnelhuizen, zo genoemd vanwege hun langgerekte voorgevels en kamers. Deze werden gebouwd om hoge belastingen te omzeilen die werden gebaseerd op de breedte die je huis innam.

Gilde-straatjes

Elke straat begint hier met 'hang', dat (koop)waar betekent, gevolgd door het product dat er werd vervaardigd. Je hebt er bijvoorbeeld de Hang Vai en Vai betekent 'kleding'. Tegenwoordig wordt er in elke straat veel meer waar aangeboden. Je vindt er van alles; van nep zonnebrillen tot luxe groente en fruit, en van gereedschap tot plantaardige medicijnen.

Er zijn nog straatjes met meer gespecialiseerde goederen, zoals de Pho Hang Quat, waar je veel dingen voor een bezoek aan een tempel kunt aanschaffen, zoals rode kaarsen, vlaggen en wierook. In de wat meer 'glamorous' Pho Hang Gai koop je zijde, borduurwerk en schilderijen.

Reizen Hanoi

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors