Vervoer in Vietnam

Vervoer in Vietnam

Vietnam is een van de weinige landen waar je weinig reizigers in het openbaar vervoer ziet. Vrijwel iedereen reist per minibus of express-bus en boekt een 'open tour' van Ho Chi Minh City naar Hanoi (of visa versa).

Bus

Een open tour houdt in dat je vijf bustickets koopt: HCM City - Dalat, Dalat - Nha Trang, Nha Trang - Hoi An, Hoi An - Hue, Hue - Hanoi. In elk van die steden kan je uitstappen en blijven zo lang jij wilt. De tickets zijn ook los te bestellen en zijn te krijgen bij bekende tourist offices en backpackers cafés. Haal ze niet bij de buschauffeur want deze laat je vaak een stuk meer betalen.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 106 reizen naar Vietnam

Let op: de minibussen zijn vaak krap en de kans dat je naast een mand kippen zit is niet gering. De express-bussen zijn wat duurder (maar voor ons nog steeds erg goedkoop) maar ook een stuk luxueuzer. Reserveren is op populaire routes niet altijd nodig, maar je kunt het voor de zekerheid doen.

Tip: om het echte Vietnam te leren kennen is het aan te raden om de zogenaamde 'point-to-point tickets' te bestellen. Met deze kun je ook met open tour bussen mee, maar hiermee kun je ook op tussenliggende, minder toeristische plekken uitstappen.

Trein

Reizen met de trein door Vietnam is een stuk relaxter dan met de bus. Hoewel het langzamer kan gaan dan met de bus, heb je een stuk meer ruimte en is het veiliger. De spoorlijnen van Vietnam Railways lopen langs de kust en verbindt Hanoi met Ho Chi Minh City en Haiphong met vertakkingen naar de Chinese grens. De overheid is hard bezig met het moderniseren van het netwerk en de treinen zelf.

Ook zijn de prijzen tegenwoordig voor toeristen een stuk lager dan vroeger. De snelste route van Hanoi naar Ho Chi Minh City is zo'n dertig uur. De trein rijdt nogal langzaam; vaak boemelt hij rond de 50 km/u door het landschap. Het is aan te raden om zogenaamde 'softsleepers' (slaapplaatsen in een coupé) te nemen voor de reis. De ruimte en het zitcomfort laten in de hard- en softseater duidelijk te wensen.

Tickets zijn te krijgen op de stations en bij reisbureau's, hotels en cafés. Het is aan te raden minstens een dag van tevoren je plek te reserveren aangezien de trein een populair vervoermiddel is. Ga je 's nachts reizen, boek dan zeker een paar dagen voor je reis een bed. De prijs van de tickets hangt af van je trein en welke klasse je boekt. Voor de eerste klasse in een snelle trein betaal je meer.

Vliegtuig

Het boeken van een binnenlandse vlucht is goed en makkelijk te regelen. In iedere grote stad met een vliegveld zijn wel verschillende kantoren van Vietnam Airlines en Pacific Airlines. je kunt ook een vlucht boeken bij een lokaal reisbureau. Er zijn luchthavens over het hele land verspreid dus je kunt per vliegtuig vrijwel overal komen.

Taxi's

Taxi's zijn betrouwbaar, goedkoop en volop beschikbaar in de grotere steden. Neem er wel eentje met een meter die werkt. Van tevoren een prijs afspreken voor je rit is niet erg aan te raden want de meter werkt beter. Wanneer je een langere rit gaat maken kun je wellicht wel een prijs afspreken. Let op: taxichauffeurs hebben vrijwel nooit wisselgeld en spreken zelden Engels. Neem een visitekaartje van je hotel mee en toon dit aan je chauffeur.

Cyclo

Een cyclo (komt van het Franse 'fiets') is een fietstaxi. Dit is een is milieuvriendelijke manier om je door de steden te begeven en zie je de stad op haar best. Bovendien help je de lokale bevolking aan werk. Het ritje is wel wat minder comfortabel dan een gewone taxi en vanwege je eigen veiligheid is het aan te raden alleen overdag met de cyclo te gaan. Spreek vooraf duidelijk een prijs af om later niet onverwacht een veel te hoge rekening gepresenteerd te krijgen. Bemiddeling door een gids of bevriende Vietnamees kan schelen. Stap pas uit wanneer je zeker weet dat je op je plaats van bestemming bent aangekomen.

Auto

Het niet altijd comfortabele en langzame openbaar vervoer maken het huren van een auto met chauffeur een prettig alternatief. Er zijn genoeg auto's te huur en benzine is niet duur. Bovendien heb je zo de vrijheid om te reizen waar je zelf heen wilt. Zelf rijden is nog niet aan te raden vanwege de slechte staat van de wegen en een chauffeur is niet duur. Reis je met een groep dan is het aan te raden een minivan te huren. Dan ben je nog goedkoper uit.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors