Halong Bay

Halong Bay

door Getaway Travel

Vinh Ha Long of Halong Bay is hét natuurwonder van Vietnam en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De baai bevindt zich op 3,5 uur rijden van Hanoi, grenzend aan China en heeft een oppervlakte van 1500 vierkante kilometer. Deze baai wordt ook wel de 'Baai van de Neerstrijkende Draak' genoemd.

Varen tussen de bijna 2000 kalkstenen eilanden in Halong Bay lijkt op een boottocht door een surrealistisch schilderij. Vreemde begroeide rotsformaties rijzen op uit het smaragdgroene water van de golf van Tonkin en pronken vaak loodrecht omhoog. Slechts een aantal van deze grillige eilandjes wordt bewoond.

ZELF NAAR Halong Bay?

Bekijk alle 83 reizen naar Halong Bay

Legende

De legende gaat dat een gigantische draak vanuit de omliggende bergen de zee in rende. Tijdens zijn spurt sneed hij met zijn staart in het landschap diepe kloven uit. Zijn enorme plons in de zee zorgde ervoor dat stukken grond naar boven kwamen die resulteerden in de vele eilanden, rotsen en grotten. Sommige hiervan zijn wel 100 meter hoog of hebben zo'n typische vorm dat ze bijnamen als de 'Stenen Vissers' of de 'Slapende Schildpadden' hebben gekregen.

Waarschijnlijker is dat dit bijzondere natuurgebied is ontstaan door de speling van de natuur. In de loop der tijden hebben wind, regen en golven het zachte kalksteen uitgesleten en er diepe kloven, spelonken en grotten zijn ontstaan. De baai heeft een bijzonder ecologisch systeem en er leven duizenden soorten vis, koraal en andere zeedieren. Helaas wordt dit moois bedreigd door souvenirjagers die het koraal van de bodem halen om er sieraden, asbakken en andere 'kunst' van te maken. Koop dit dus niet!

Boottochten

Door dit prachtige gebied worden diverse boottochten gemaakt, variërend van een tot drie dagen. De tours zijn niet al te duur. Leuk is het om mee te zeilen met een klassieke jonk met traditionele rode zeilen. Onderweg heb je de keus grotten, watervallen en mangrovebossen te bezoeken, een hike te maken of doe je een aantal eilanden met witte stranden aan. De meeste tours zijn inclusief accommodatie, maaltijden en activiteiten.

Heb je de kans om met een meerdaagse tour mee te gaan, dan moet je dit zeker doen! Het is echt een mooie ervaring op een boot onder de sterren te slapen, of op een van de eilanden. Daarnaast is het kustplaatsje Halong zelf niet al te boeiend om te blijven slapen. Je kunt overigens ook zelf een boot huren die je kunt delen met andere reizigers. Een stuk goedkoper en je komt op plekken die grotere tourboten niet snel aandoen.

Kajakken

Ben je iets avontuurlijker ingesteld dan is een trektocht per kajak misschien iets voor jou! Al peddelend in de kleine boten, meestal gebouwd voor twee personen, heb je de vrijheid overal heen te varen waar je wilt. Je hebt nu de mogelijkheid de reusachtige bergketens, maar ook de kleinere grotten, echt van dichtbij te bekijken, want je bent dichter bij de natuur dan ooit. Bovendien kun je ook van de rust genieten in de baai, iets wat op een grotere boot moeilijker gaat.

Onder begeleiding van een gids peddel je langs de rotsen en grotten, je leert over de gesteenten, het koraal en de flora en fauna. Door verschillende kleuren verlichting wordt de oneffenheid van de wanden mooi weer gegeven, wat een sprookjesachtige aanblik oplevert.

Omdat je gemakkelijk in de baai kan verdwalen, vaart er een grotere boot met je mee, de zogenaamde escortboot. Hiermee kun je één of meerdere eilanden bezoeken en ontbijt, lunch en diner wordt voor je geregeld. De overnachting vindt vaak plaats op een camping aan het strand of op de boot. Ook een peddeltocht onder de sterrenhemel behoort tot de mogelijkheden. Er zijn verschillende organisaties die kajak tochten aanbieden van gemiddeld 3 tot 5 dagen.

Mocht je niet zoveel tijd hebben, dan moet je Halong Bay zeker passeren. Ook voor enkele uren zijn georganiseerde kajaktochten te boeken.

Reizen Halong Bay

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors