Feestdagen en festivals Vietnam

Feestdagen en festivals Vietnam

door Getaway Travel

Het veruit populairste festival in Vietnam is het Vietnamees Nieuwjaar oftewel 'Tet Nguyen Dan'. Dit betekent het Festival van de Eerste Morgen en wordt vaak afgekort tot gewoon 'Tet'. Het wordt gevierd tijdens de eerste volle maan van het nieuwe jaar en de Vietnamezen hebben een week vakantie én feest. In vroegere tijden kondigde dit festival het begin van de lente aan.

Jaren later was Tet het moment waarop militairen naar huis mochten en families weer eens met zijn allen om de tafel zaten. Tegenwoordig staat dit feest in het teken van geluk en familieleven.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 101 reizen naar Vietnam

Een week voor dat het feest begint worden de graven van overleden ouders en grootouders bezocht. Er wordt tijd gemaakt om hen en andere geesten te eren. Huizen en tempels worden versierd met rood en goud papier. Iedere regio heeft daar zo zijn eigen rituelen voor.

Wanneer het volle maan is en het feest helemaal aan de gang is, wordt er muziek gemaakt en gaan mensen langs bij vrienden en familie. Het is gewoonte om dan cadeautjes mee te brengen. Iedereen wacht dan ook vol spanning op het bezoek. Men gelooft dat de status van de eerste gast die voet over je drempel zet, bepalend is voor de hoeveelheid geluk die je het komende jaar mag verwachten.

De rest van de week is iedereen vrolijk en gezellig. Iedereen draagt zijn beste en nieuwste kleding en oude vrienden en kennissen worden weer eens bezocht.

Happy birthday...?

Tet Nguyen Dan is niet alleen de viering van het nieuwe jaar. Op deze nacht wordt ook ieders verjaardag gevierd. Vietnamezen vieren namelijk maar twee keer hun verjaardag. De eerste keer is als ze een maand oud zijn. Hun tweede en laatste verjaardag is op de dag dat ze één jaar worden.

Met het Tet-festival wordt iedereen dus een jaartje ouder. Mensen geven elkaar cadeautjes. Voor de ouders van kleine kinderen is dit meestal een rode envelop met geld. Het zal je dus niet verbazen dat de meeste mensen niet weten op welke datum ze geboren zijn. Ze weten wel heel goed of het in het jaar van het varken of de aap was.

Tegenwoordig vieren de Vietnamezen ook oud en nieuw, maar dit is lang niet zo uitbundig als het traditionele Tet Festival van een maand later.

The Mid-Autumn Festival

Ieder jaar precies op de vijftiende dag van augustus, wordt het Mid-Autumn Festival (Vu-lan) of Kinderfestival gevierd. Een populair festival dat in grote delen van Zuidoost-Azië wordt gevierd. Kinderen gaan dan naar buiten verkleed als Superman of monster om mensen aan het schrikken te maken en snoep te vragen.

Dit zal je aan Halloween doen denken en dat is niet geheel onterecht, want het festival heeft een beetje dezelfde macabere ondertoon. Tijdens Mid-Autumn mogen de geesten die gevangen zitten in de hel weer één dag plezier hebben op aarde. Om ze gunstig te stemmen wordt er veel lekker eten en drinken gemaakt dat na afloop wordt uitgedeeld aan arme en oudere mensen.

Volgens een legende ontstond dit festival ergens in het begin van de achtste eeuw. De Chinese keizer Duong keek omhoog naar de maan en wenste dat hij eens dat rijk daarboven mocht bezoeken. Zijn wens ging op de vijftiende dag van augustus in vervulling. Met hulp van een magiër ging hij naar de maan waar hij mocht blijven eten bij een van de grote goden.

Tijdens het diner werd zijn aandacht getrokken door een lied en veel elfjes die om hem heen dansten. De keizer was namelijk gek op muziek en dans. Hij leerde het lied en probeerde elke pas te onthouden zodat hij het de mensen in zijn paleis kon leren.

Terug op aarde kreeg hij enkele maanden later bezoek van een groep vrouwen die de Ba-la-Mon voor hem dansten. Tot zijn grote verbazing leek deze dans op die van de elfen. Hij besloot de twee te mixen tot één dans die hij vol trots de Nghe Thuong Dance and Cloth Style noemde en aan iedereen leerde.

De dans werd overgenomen door de volgende Chinese overheerser en tot ver buiten het Chinese rijk getoond. En legende of niet. Al eeuwen lang is het gebruikelijk om op de avond van 15 augustus naar de maan te staren en dan de Nghe Thuong te dansen.

Mocht je toevallig op die dag in Vietnam zijn, dan is het aan te raden je in het feestgedruis in de grote steden als Hanoi, Ho Chi Minh City en Hue te storten. Het is hier dan gezellig druk met veel kramen vol lekkernijen en kleurrijke parades met leeuwen- en eenhoorndansen.

Het Mid-Autumn Festival was nooit alleen bedoeld voor kinderen. Het waren de Fransen die besloten dat volwassen op 15 augustus niet meer massaal de straat op mochten. Dit was omdat ze vreesden dat een feest met zoveel mensen zou kunnen omslaan in een revolte.

De eenhoorndansen werden toen uitgevoerd door kinderen die zich vrolijk verkleedden en door de straten trokken. De ouders kwamen in kleine groepen samen om elkaar verhalen te vertellen en muziek te maken. Toen de Fransen Vietnam verlieten ging iedereen van jong tot oud weer de straat op. Toch is dit feest zelfs nu nog altijd net iets meer van kinderen dan van volwassenen.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors