Klimaat en weer Vietnam

Klimaat en weer Vietnam

Vietnam is een langgerekt land met hoogteverschillen en kent daarom een zeer gevarieerd klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden Celsius. In de bergen (in Dalat en het noordwesten van Vietnam bijvoorbeeld) is het echter het gehele jaar door koeler dan in de rest van het land. Incidenteel wordt dan wel eens het vriespunt bereikt. Grofweg kun je het land klimatologisch delen in tweeën: noord en zuid.

Noord en Centraal-Vietnam

Van het noorden tot het ongeveer centraal gelegen Da Nang heerst een subbtropisch klimaat met warme zomers en milde winters. Boven de 2000 meter heerst zelfs een gematigd klimaat. Van april tot september is het er warm en erg vochtig waardoor het klam kan aanvoelen. De maanden november tot januari zijn droog en aangenaam. Tussen december en maart is het koud en mistig, met een gemiddelde temperatuur van 10 tot 15 graden.

Zuid-Vietnam

Het zuiden en met name de Mekong-delta is tropisch met een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Hier zijn de maanden maart tot mei de warmste van het jaar met dagtemperaturen die oplopen tot 35 graden en een zeer hoge luchtvochtigheid, die dan oploopt tot boven de 90 procent. Het wordt dan behoorlijk benauwd.

Van mei tot oktober is het in het zuiden warm, vochtig weer. In de regenperiode valt er regelmatig een forse bui, meestal aan het eind van de middag en 's nachts. De hoeveelheid regen verschilt echter sterk per plaats en regio. Vaak is dit een kletterende tropische regenbui van een uurtje, waarna de zon weer doorbreekt. Het land ruikt daarna weer heerlijk fris en de natuur prachtig groen.

Beste reistijd

Februari, maart en april zijn de beste maanden wanneer je heel Vietnam wilt bezoeken.

Een onbezorgde reis begint zo

Ga jij ook bijna op reis? Dan zijn je voorbereidingen vast al in volle gang: routes uitzoeken, hotelletjes spotten en bezienswaardigheden uitzoeken. Waar je ook naartoe gaat, je vakantie begint al met een hoop voorpret. En als je dan toch bezig bent met plannen, zoek dan ook gelijk je praktische zaken als visum, verzekeringen en tips over veiligheid uit. Hoe je dat doet? Met de reisadviezen op het gebied van veiligheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Of op MyTravelPlanner, waar je alle praktische informatie vindt in een handige to-do-lijst. Zo hoef je tijdens je reis écht alleen nog maar te genieten!

Like deze pagina

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners!

Aanmelden nieuwsbrief

Vietnam kenner
Sponsors