Cu Chi Tunnels

Cu Chi Tunnels

door Getaway Travel

Wanneer je zwaar bezweet met verkrampte spieren en naar adem happend de tunnels van Cu Chi uitkomt, denk je waarschijnlijk maar één ding: "Hoe was dit mogelijk?"

In het Cu Chi district, 35 kilometer ten noordwesten van Ho Chi Minh City, ligt een ingenieus tunnelstelsel dat Vietnam in de oorlog tegen Frankrijk en de Verenigde Staten een grote dienst heeft bewezen. De eerste tunnels zijn rond 1940 gegraven door de Viet Minh in hun strijd tegen de Fransen. In de jaren zestig heeft de Vietcong de tunnels verder uitgebreid.

ZELF NAAR Ho Chi Minh City?

Bekijk alle 85 reizen naar Ho Chi Minh City

Tot aan Cambodja

In het hoogtij-tunneltijdperk was de totale lengte van het netwerk in het Cu Chi district maar liefst 250 kilometer lang. De Amerikanen liepen al dan niet bewust over een heus bommentappijt. De afstanden die ondergronds konden worden afgelegd waren enorm. Een ingang van een tunnel in Ho Chi Minh City kon je uiteindelijk tot aan de Cambodjaanse grens brengen. Door dit uitgebreide netwerk onderhielden guerrillastrijders contact met elkaar. Het was ook de gemakkelijkste manier om verrassingsaanvallen uit te voeren op Amerikanen.

Een deel van deze tunnels zijn open voor het publiek. Maar zodra je je door meters claustrofobisch smalle tunnels wurmt, besef je ineens weer dat die Vietnamese toch iets kleiner zijn gebouwd. Zelfs nadat de tunnels op sommige stukken zijn verbreed zodat de toeristen er ook doorheen kunnen. Het is amper voor te stellen, maar toen de tunnels nog in volle functie lagen hier keukens, ziekenhuizen, leefruimtes, klaslokalen en zelfs een bioscoop!

Boobytraps

Dat de Vienamezen zelf ook geen lieverdjes waren, blijkt wel uit de vele gemene boobytraps die je onderweg tegenkomt. Ze zijn absoluut heel ingenieus, maar erg gruwelijk. Hoewel de ruimtes nu helemaal leeg zijn kunnen de gidsen je een goed beeld schetsen van het leven onder de grond. Sommigen van hen zijn zelfs in deze tunnels geboren en hadden geen zonlicht gezien voordat de oorlog voorbij was.

Vanuit het centrum van Ho Chi Minh City kun je een georganiseerde tour naar de Cu Chi tunnels regelen. De meeste tours boek je bij een van de vele cafés in Pham Ngu Lao, een wijk binnen het eerste district.

Reizen Ho Chi Minh City

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors