Tradities Vietnam

Tradities Vietnam

door Getaway Travel

In Vietnam staat het familieleven voorop. De geesten van voorouders worden fanatiek vereerd op de dag dat ze overleden zijn. Dat terwijl niemand zijn eigen geboortedatum kent. Toch is er een duidelijk verschil tussen het leven in de steden of op het platteland. Naar traditie is de oudste man in huis het hoofd van de familie, en zijn oudste zoon na hem.

Ouders kiezen de trouwpartners voor hun kinderen en vrouwen zijn ondergeschikt aan mannen. Jonge vrouwen die nog geen man hebben, dragen witte traditionele Ao Dai's (soort broekjurk).

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 104 reizen naar Vietnam

Westerse invloeden

Tegenwoordig krijgt de westerse leefstijl een steeds grotere invloed op het leven van de Vietnamees, zeker in de steden en in het zuiden van Vietnam. Voor de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam leefden de mensen in het noorden vrijwel afgezonderd en volgens strikte tradities.

De bevolking in het zuiden kent daarentegen al veel langer Franse en Amerikaanse levensstijlen. Westerse muziek en televisie zijn hier populair en de kledingstijl is veel vrijer. Jongeren kunnen hier veel makkelijker kiezen met wie ze willen trouwen.

Langzaamaan beginnen die trends ook door te sijpelen naar het noorden. Dit merk je vooral aan het feit dat steeds meer vrouwen een betere baan krijgen. Vrouwen moeten nu volgens de wet gelijk behandeld worden. Vietnam is volgens de laatste cijfers ook een van de beste landen in Azië wat betreft vrouwenrechten.

Ao Dai

De traditionele zijden jurk die tot voor kort door veel Vietnamese vrouwen gedragen werd, is de Ao Dai. Dit betekent letterlijk lange jurk en het is hét traditionele Vietnamese kostuum bij uitstek. De Ao Dai is een combinatie van een lange zijden broek met daar overheen een lange hooggesloten jurk met lange mouwen en aan de zijkanten een opening.

De jurken zijn vaak mooi versierd met bloemenpatronen en kralen. Eigenlijk zijn ze op een vreemde manier ook wel een beetje sensueel, want ook al bedekt hij alles van de nek tot beneden, de stof is dun en de vorm is nauwsluitend.

De Ao Dai wordt overal gedragen. Of het nu op de fiets naar het werk is, of tijdens een middag picknicken in het weekend. Door de zijden stof is de jurk ook vrij gemakkelijk in het gebruik. Je hebt het nooit te warm of te koud en de stof droogt makkelijk.

Een jong meisje draagt meestal een helderwitte Ao Dai. Op scholen en op sommige universiteiten wordt deze vaak gedragen. Als ze iets ouder is en nog steeds 'huwbaar' stapt ze over op pasteltinten. Haar oma draagt een donker exemplaar in groen of blauw. Rood, geel en roze zijn ook populaire kleuren, maar enkel de getrouwde vrouwen mogen hardere kleuren gebruiken.

De Ao Dai stamt uit de vroege achttiende eeuw en werd zowel door mannen als vrouwen gedragen. In 1930 werd de vrouwelijke variant iets aansluitender gemaakt. In 1950 bogen twee Vietnamese ontwerpers zich nog eens over de Ao Dai. De jurk kreeg lange mouwen die het geheel wat eleganter maakten. Mannen droegen de Ao Dai ondertussen nog maar enkel bij speciale gelegenheden.

Tegenwoordig is de Ao Dai het handelsmerk van Vietnam. Dit wil niet zeggen dat de westerse kledingstijl niet is doorgebroken. De elegante Ao Dai blijft gewoon favoriet. De laatste jaren worden de patronen steeds gewaagder en kleurrijker. De lengte van de jurk is ook verkort. Momenteel komt hij nog maar net tot onder de knieën.

De Ao Dai is een mooi souvenir. Vaak kosten ze nog geen 25 dollar. Voor hetzelfde bedrag kun je er ook een speciaal op maat laten maken.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors