Cultuur van Vietnam

Cultuur van Vietnam

door Getaway Travel

Hoe je economische situatie ook is, als toerist steek je qua rijkdom met kop en schouders boven de meeste Vietnamezen uit. Het feit dat je een aantal weken vrij kan nemen, een ticket kan kopen en in hotels kunt slapen maakt je tot een geprivilegieerd mens.

De Vietnamese bevolking heeft een lage levensstandaard. Ook is het belangrijk om te beseffen dat de Vietnamezen niet dezelfde wetgeving hebben als wij. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties worden er in Vietnam nog altijd mensenrechten geschonden. Het is goed om dit in je achterhoofd te houden, tijdens je reis door Vietnam.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 101 reizen naar Vietnam

Respect

Als je onvoorbereid naar Vietnam gaat zonder te beseffen dat de cultuur en normen en waarden van de lokale bevolking anders is dan thuis, kan dit wel eens voor spanningen leiden. Je zult wel eens in situaties terecht komen die je niet had verwacht, en die anders gaan dan in Nederland. Dit heeft ook weer zijn charme, je bent toch niet voor niets in het buitenland. Als je hier bewust mee omgaat, de lokale tradities respecteert, je flexibel opstelt en positief blijft zul je het meest van je vakantie genieten.

Nu staat de Vietnamese bevolking bekend vanwege hun tolerantie en gastvrijheid. Waarschijnlijk kost het je dus ook niet zoveel moeite om je thuis te voelen. Toch wil je de Vietnamees natuurlijk niet onbedoeld beledigen en daarom kan het handig zijn om op een aantal dingen te letten.

De Vietnamese gastvrijheid is geen eenrichtingsverkeer. Bij de locals is de onderlinge gastvrijheid altijd wederzijds, probeer hier ook als buitenlandse gast op te letten. Als je thuis uitgenodigd wordt, neem dan bijvoorbeeld een cadeautje mee, en eet je bord leeg. Als je je eten laat staan vat men dit op als een belediging.

Maak niet zonder te vragen foto's van mensen. Over het algemeen vinden de meeste mensen het geen groot probleem, maar er zijn steeds meer Vietnamezen die er geld voor vragen. Er zijn bovendien ook stammen die helemaal niet gefotografeerd willen worden. Wees hier voorzichtig mee, voor sommige mensen kan een fototoestel intimiderend zijn.

Een lokale gids kan je goed informeren over de plaatselijke gebruiken en je toegang verschaffen tot de plaatselijke bevolking. Met bescheiden aanpassingen aan de cultuur zul je merken dat jij op jouw beurt ook meer respect zal ontvangen en er deuren voor je open gaan die anders gesloten waren gebleven.

Het lijkt misschien overbodig om te vermelden: maar hou je aan de Vietnamese wetten. Het rechtssysteem is een stuk strenger dan wij in Nederland gewend zijn en ook de doodstraf wordt hier uitgevoerd. In 2001 zijn er nog tientallen onschuldige Vietnamezen ter dood veroordeeld en nog steeds worden activisten onderdrukt en opgesloten. Bovendien weigert Vietnam toegang aan onafhankelijke mensenrechten waarnemers van buitenaf. Als je onbezorgd wil genieten is het misschien niet de ideale bestemming, maar je kunt met jouw bezoek ook de lokale bevolking steunen. Het is dan wel heel belangrijk dat de locals meeprofiteren van jouw vakantie. Probeer daarom zoveel mogelijk tours en vervoer bij kleine, lokale ondernemingen te boeken.

Uitgaven

Vietnam begint een zich steeds meer te ontwikkelen tot een populaire bestemming voor reizigers. Toch komt de gewone Vietnamees in veel gevallen als verliezer uit de bus. Het gebeurt bijvoorbeeld dat veel grote hotels hun stranden gesloten hebben voor de lokale bevolking, omdat ze anders spullen gaan verkopen aan de hotelgasten. Dit zou de rust van de gasten dan verstoren. Op deze manier is het voor de locals dan ook moeilijk om sympathie op te brengen voor buitenlandse bezoekers.

Probeer er voor te zorgen dat het geld wat je uitgeeft tijdens je vakantie, ten goede komt aan de lokale bevolking. Helaas is dit op dit moment niet altijd het geval. Veel internationale organisaties profiteren van toerisme en de locals blijven achter met het overlast en de vervuiling. Hier kun je zelf echter verandering in brengen. Dit doe je door een lokale gids in te huren, producten uit de regio te kopen, bij locals thuis te slapen etc. Als jouw bestedingen hierdoor terecht komen bij de bewoners in de regio, stellen ze je komst meer op prijs en dat maakt het leuker om er te vertoeven.

Bij het zien van armoede en bedelende kinderen, ben je als rijke Nederlander al snel geneigd wat geld, pennen of snoep uit te delen. Deze goede bedoelingen, maken de problemen echter alleen maar erger. Kinderen weten niet hoe ze met dit soort vrijgevigheid om moeten gaan, en blijven weg van school. Kinderen gaan uit zich zelf, of soms in opdracht van hun ouders, op toeristische plekken staan bedelen terwijl ze eigenlijk in de klas horen te zitten. Strooi daarom niet met westerse artikelen of geld, kinderen horen in de klas en niet op straat.

Ook kinderarbeid is nog heel normaal in Vietnam. Koop daarom alleen producten van volwassenen en niet van kinderen, ook al zien ze er nog zo meelijwekkend uit. Als je de kinderen wilt steunen kun je beter een donatie geven aan een erkende stichting die het gebruikt voor bijvoorbeeld onderwijs.

Festivals

In Vietnam vinden regelmatig leuke en aparte festivals plaats. Wil je het land en haar bevolking écht leren kennen, dan moet je zeker een bezoekje brengen op één van deze feestjes. Een leuk voorbeeld is het Tet Festival. Dit staat bekend als het belangrijkste festival van het jaar. Het wordt gehouden in januari en februari. Tijdens dit festival wordt het nieuw maanjaar en het begin van de lente ingeluid.

Een ander bekend festival is het Wandering Souls festival. Tijdens dit festival worden allerlei cadeautjes en lekkernijen geofferd aan de dwalende zielen van de vergeten overledenen. Het Wandering Souls festival wordt jaarlijks gehouden in augustus.

Eten en drinken

Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van voor een restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. De Vietnamese keuken is wereldberoemd en het is dan ook een ervaring op zich om hiervan te genieten. Overal op straat zijn kleine gezellige eetstalletjes te vinden waar je kleine hapjes of hele maaltijden kunt kopen. In een gloeiend hete wok worden de Vietnamese specialiteiten voor u klaar gemaakt voor een bijzonder lage prijs.

Helaas worden er in veel restaurants in Vietnam ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.

Haaienvinnensoep wordt in Azië gezien als een echte delicatesse. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden en worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is hij gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Ook al klinkt het behoorlijk luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen. In Azië is het wel degelijk een culinair hoogstandje en je zou het daarom zo voorgeschoteld kunnen krijgen!

Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, krijg je in Azië nog wel eens schildpaddeneieren geserveerd. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lustopwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd. Juist door hun eieren te eten neemt hun aantal nog meer af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit, maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je Vietnamese schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen en door ze te eten hou je het stropen in stand. Gelukkig zijn er nog een heleboel lekkernijen in Vietnam de je met een gerust hart kunt eten, zolang je maar een beetje oplet.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors