Keuken Vietnam

Keuken Vietnam

door Getaway Travel

In Vietnam heb je niet alleen de overbekende loempia, maar je kunt genieten van gevarieerd menu. Naar eigen zeggen hebben ze hier vijfhonderd verschillende authentiek Vietnamese maaltijden. Dat is misschien wat veel van het goede om allemaal te proberen.

Bedenk alleen dat koken hier niet enkel noodzakelijk is voor het overleven, het is een vorm van kunst. Trek dus niet direct je neus op voor een stukje slangenvlees, het kan verrassend lekker zijn. Maar geen zorgen: meer bekend vlees als kip of biefstuk krijg je hier ook wel.

ZELF NAAR Vietnam?

Bekijk alle 101 reizen naar Vietnam

In het midden van Vietnam is het eten wat pittiger. Hier eet je de meest creatieve creaties en allemaal 'spice-up' met rode pepers. De gerechten uit het noorden zijn wat minder experimenteel of scherp en neigen wat meer naar de Chinese keuken. Het meest gegeten tussendoortje hier is noodlesoep (Pho).

In het zuiden heeft de jarenlange Franse overheersing duidelijk sporen nagelaten. Hier kun je 's morgens een stokbrood halen voor ontbijt. In deze regio eten de mensen ook meerdere keren per dag een beetje. Dit in plaats van drie grote maaltijden.

Kenmerkend voor het hele land is het gebruik van rijst, verse vis, veel kruiden en heel veel groente en fruit. Enkele exotische fruitsoorten die kenmerkend zijn voor Vietnam zijn de jujube, een peerachtige vrucht en de longan, een soort lychee.

Drank

Drank is er in overvloed in Vietnam. De hitte en het klamme klimaat zorgen er wel voor dat je al snel dorst krijgt. Overal zie je de borden met 'giai khat' wat 'drink genoeg' betekent. Koffie, (groene) thee, mineraalwater, frisdrank, vruchtensappen en bier zijn overal makkelijk te verkrijgen. Typisch Vietnamees is 'chè' dat zich in het midden houdt tussen een drankje en een snack. Het wordt op vrijwel elke markt verkocht. Het is gemaakt van tarobloem (van een tropische plant), groene bonen, ijs, fruit en gelatine en soms nog aardappel of maïs.

Bier
Thee was altijd favoriet onder de de Vietnamezen, maar tegenwoordig gaan ze voor een biertje of voor nog sterker spul zoals rum, vruchtenlikeur, vruchtenwijn of wodka. Deze laatste is gemakkelijk zelf te maken omdat graan er goedkoop is. Vietnam kent geen nationaal biermerk maar er worden verschillende buitenlandse soorten gebrouwen.

Lekkere biertjes zijn 333 en Bivina. Bia Hanoi zie je overal en is erg goedkoop. Ook het Indonesische bier Bali Hai wordt hier veel gedronken. Saigon Export is een van de bekendste tafelbieren gemaakt van rijst. Je moet ervan houden, maar Saigon is blijkbaar goed genoeg om toch geëxporteerd te worden naar andere landen.

Wijn
Al eeuwenlang wordt er in Vietnam xeo, rijstwijn, gedronken. Het is een soort cider dat vroeger alleen populair was op het platteland maar tegenwoordig steeds meer in de steden wordt gedronken vanwege de lage prijs en de snelheid van dronken worden... Veel etnische minderheden in de hooglanden brouwen xeo - met een wisselend alcoholpercentage - en drinken het bij elk feestje.

Een andere Vietnamese specialiteit is ruou ran, oftewel slangenwijn! Het is ongeveer hetzelfde als xeo maar er zit een geconserveerde slang in de fles. De Vietnamezen denken dat door het drinken van dit goedje zo'n beetje alle ziektes en andere narigheid geneest. Gewoon wijn hebben ze ook in Vietnam dankzij de Franse overheersing. In de steden hebben ze een goede selectie van wijnen. Maar de echt lekkere wijnen zijn van buitenlandse komaf want de Vietnamese wijnen laten nog wat te wensen over...

Koffie
Heel wat minder alcoholisch, maar net zo goed een opkikker, is Vietnamese koffie, 'Ca Phe Phin'. Misschien is dat nog een understatement want de Vietnamese koffie is enorm sterk en zoet en maakt je meteen wakker. Is het wat te sterk, gooi er dan wat heet water bij. Vele menen dat de 'chon' variant het lekkerste is. Koffie wordt vaak op de traditioneel Franse manier bereid met een cafetière bij je op tafel. Tegenwoordig denkt men in Vietnam dat Westerse toeristen liever instantkoffie drinken, als moderne variant op koffie. Maar bestel dit niet want het is niet te drinken. Vraag gewoon om de traditionele koffie.

Reizen Vietnam

Specialisten Vietnam

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors