Waterpret tijdens het Songkran festival

19 april 2015 door Getaway Travel

10 april 2015 – Het Songkran Festival vindt komende week plaats in Thailand. Van 13 tot 15 april wordt dit traditionele Thaise nieuwjaarsfeest in het hele land gevierd, maar de grote festiviteiten vinden plaats in Chiang Mai en Bangkok.

De hoogtepunten van het festival zijn de enorme watergevechten die een week kunnen duren. Songkran wordt daarom ook wel het feest van het water genoemd. Tijdens deze viering zijn zowel Thai als toerist een doelwit voor de emmers met water. 

Songkran markeert het einde van het droge seizoen en staat van oudsher in het teken van reiniging en vernieuwing. Huizen, straten en de eigen persoon worden ritueel schoongemaakt. Daarnaast brengen veel boeddhisten een bezoek aan een tempel om respect te betuigen aan de monniken. 

Verder vinden er op verschillende plaatsen culturele evenementen plaats met parades, traditionele dans en muziek.

Traditie

Traditioneel gezien is Songkran een dag om respect te betuigen aan ouderen, familie en vrienden. Voorheen werden bij een bezoek aan de tempel de Boeddhabeelden gewassen met een mengsel van water en kruiden. Het gebruikte water werd vervolgens opgevangen en over bekenden heen gesprenkeld, omdat dat geluk zou brengen. Dit ritueel is langzamerhand veranderd in gigantische watergevechten.

Sponsors