ZuidoostAzie.nl Jouw vakantie naar Zuidoost-Azië begint hier!

Neushoorn Sumatra bijna uitgestorven

8 oktober 2015 door Getaway Travel

Uit onderzoek blijkt dat de Sumatraanse neushoorn is uitgestorven in Maleisië. De dikhuid leeft nu alleen nog in kleine populaties op Sumatra. 

Onderzoek van de University of Massachusetts Amherst en the Wildlife Conservation Society maken op dat er nog minder dan honderd neushoorns in het wild leven en nog maar op drie plekken in Sumatra voorkomen. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de diersoort en zijn leefgebied goed beschermd moeten worden om te voorkomen dat ze uitsterven.

De wetenschappers dringen aan bij de regering om maatregelen te nemen. Volgens hen moet de geplande wegenbouw in het leefgebied worden afgelast en moet er streng opgetreden worden tegen stroperij. Ook zien de onderzoekers de noodzaak kleine en verspreidde neushoornpopulaties samen te voegen om hun levensvatbaarheid te verhogen.

Fokprogramma

Er is wel een fokprogramma gestart. De laatste Sumatraanse neushoorn van de Cincinnati Zoo wordt verhuist naar de Sumatran Rhino Sanctuary, zodat het mannetje kan deelnemen aan het programma. Het is de tweede keer dat de dierentuin een neushoorn weggeeft aan de opvang, het vorige mannetje zorgde voor twee kalfjes. 

Sponsors