Luchtballonfestival in Myanmar

30 oktober 2014 door Getaway Travel

30 oktober 2014 – Het kleurrijke luchtballonfestival in Taunggyi in Myanmar vindt plaats van 1 tot 6 november. Voor de Yat Taw Me pagode worden zes dagen en nachten handgemaakte luchtballonnen in de meest bijzondere vormen de lucht in gelaten. Een jury beoordeelt de luchtballonnen op hun grootte, schoonheid en hun vermogen om in de lucht te blijven.

Het festival, dat ook wel bekend staat als het lichtfestival, vindt jaarlijks plaats tijdens de tiende volle maan en markeert het eind van het regenseizoen. Elke dag zijn er processies waarbij mensen de ballonnen richting de pagode dragen. In de nacht van de volle maan is er een parade waarbij bewoners lantaarns dragen. 

Uitbundige ballonnen

De ballonnen die overdag de lucht ingaan hebben de vorm van pagodes of dieren, zoals olifanten, eenden en draken. Deze ballonnen zijn enorm, zo’n zeven meter  hoog. De nachtballonnen zijn minder groot, maar uitbundig gedecoreerd met gekleurde papieren kandelaartjes. Sommige ballonnen zijn gevuld met vuurwerk wat hoog in de lucht spectaculair uit elkaar knalt. De straten staan vol met gokkraampjes en aanlokkelijke eetstalletjes.

Traditionele muziek is te horen tijdens het oplaten van de ballonnen en toeschouwers juichen en applaudisseren luid. Een ballon is zo’n anderhalve maand werk en er tijdens het festival worden zo’n 135 ballonnen opgelaten. Bij het evenement zijn honderden mensen uit Taunggyi en omgeving betrokken.

Sponsors