ZuidoostAzie.nl Jouw vakantie naar Zuidoost-Azië begint hier!

Boracay is weer geopend!

6 november 2018 door Paulien Tak

Het idyllische eiland Boracay was misschien wel een van de mooiste van de Filipijnen. En zijn strand White Beach was ooit adembenemend mooi. Was, inderdaad. Want het eiland is zijn schoonheid verloren en in recordtempo veranderd in een beerput.

Toeristenmassa

Door de enorme toeristenmassa die het eiland de laatste jaren heeft overspoeld, is Boracay van idyllisch bounty-eiland veranderd in een vervuild feestoord voor reizigers. Meer dan twee miljoen toeristen bezochten dit pareltje van de Filipijnen in 2017. En dan te bedenken dat er nog 6.999 andere eilanden te bezoeken zijn in de archipel…

Door de overvloed van mensen op het piepkleine eilandje dat nog geen tien vierkante kilometer telt, is Boracay vervuild met kilo’s plastic, tientallen illegale hotels en restaurants, en rioolwater dat rechtstreeks de zee in stroomt. Hierdoor is ook het onderwaterleven ernstig beschadigd.

Drastische maatregelen

President Duterte besloot drastische maatregelen te nemen en sloot het eiland voor zes maanden. Vanaf 26 april 2018 werd er geen toerist meer toegelaten op Boracay en sindsdien is de riolering verbeterd, is het strand opgeruimd en zijn er meer dan vierhonderd hotels en tweeduizend kleine ondernemingen gesloopt.

Weer open

Op 26 oktober 2018 werd het eiland opnieuw geopend, maar onder strenge voorwaarden. Strandfeesten mogen niet meer gehouden worden en wegwerpplastic en motorvoertuigen zijn verboden. Ook moet iedere reiziger een door de overheid goedgekeurd reserveringsbewijs van zijn of haar hotel hebben. Daarnaast mogen er maximaal 19.000 toeristen per dag op het eiland aanwezig zijn.

Staat Boracay op jouw planning? Gedraag je dan als voorbeeldig toerist. Houd je aan de regels en denk aan de mooie natuur, het rijke onderwaterleven en de inwoners van het eiland. En doe dit niet alleen op Boracay, maar overal op deze mooie wereldbol. Wil jij weten hoe je plasticvrij op reis gaat? Check dan deze tips van onze redacteuren.

Sponsors