Ratten speuren naar landmijnen in Cambodja

10 juli 2015 door Getaway Travel

10 juli 2015 - De Belgische NGO APOPO is begonnen met het trainen van Afrikaanse buidelratten om landmijnen te lokaliseren op het platteland van Cambodja. De explosieven zijn begraven tijdens het regime van de Rode Khmer en hebben in de jaren erna voor tienduizenden slachtoffers gezorgd. Naar schatting liggen er nog miljoenen actieve bommen onder de grond.

Momenteel worden vijftien knaagdieren in Siem Reap opgeleid tot mijnzoekers. De ratten zijn in staat om de geur van de explosieve stof TNT waar te nemen en kunnen in twintig minuten een gebied doorzoeken waar mensen met metaaldetectors vijf dagen over doen.

De training van de kleine bomdetectors kost met ongeveer 6.200 euro per dier minder dan vergelijkbare opleidingen voor mensen en was al succesvol in Mozambique, waar de ratten meer dan 13.000 landmijnen hebben gelokaliseerd. 

Ratveiligheid

De buidelratten zijn te licht om begraven explosieven tot ontploffing te brengen. Een van de grootste gevaren voor deze nachtdieren is de zon. Om ze te beschermen tegen verbranding worden de gevoelige oren ingesmeerd met zonnebrandcrème.

Sponsors