Dansende olifanten in Myanmar

29 september 2014 door Getaway Travel

29 september 2014 - Het Elephant Dancing Festival in Kyaukse, zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Mandalay in Myanmar, vindt volgende week plaats. Op 7 en 8 oktober dansen mannen in een olifantenkostuum gemaakt van bamboe, stof en papier. 

Tijdens het evenement strijden deelnemers tegen elkaar om de prijs voor de beste opvoering. Het Elephant Dancing Festival is een van de bekendste festivals in Myanmar en zowel voor de lokale bevolking als toeristen een spektakel.

De dans van de twee mannen die de olifant dragen en bewegen vereist veel precisie, ritme en timing. De dansers maken drie rondes naar de Shwe Thar Lyaung Pagode en worden begeleid door muziek en trommels.

De enorme olifanten zijn prachtig versierd en de makers ervan zijn beroemdheden in het land. De technieken zijn geheim, de ambt gaat dan ook over van vader op zoon.

Lichtfestival

De competitie wordt jaarlijks gehouden met volle maan tijdens het lichtfestival. Het lichtfestival markeert het einde van het vasten van de monniken. De legende gaat dat een koning tweeduizend jaar geleden heilige relieken op de rug van een olifant plaatste en deze vrijliet. De koning bouwde op elke plek waar de olifant rustte een pagode, waaronder in Kyaukse. 

Sponsors