Flora en fauna Laos

Flora en fauna Laos

door Getaway Travel

Laos is een bijzonder groen land en heeft van alle Zuidoost-Aziatische landen de meest oorspronkelijke flora. Het is nog nauwelijks aangetast, al is de illegale houtkap wel een bedreiging van de oerbossen. Zo'n 300.000 hectare per jaar wordt er gekapt om plaats te maken voor landbouw en voor de export. Vooral het teakhout en Aziatisch rozenhout is veelgevraagd.

Ongeveer 50 procent is bedekt met regenwoud. Tropisch regenwoud komt niet in Laos voor, maar niet-inheemse soorten als de kokospalm zie je wel veel langs de Mekong. In het noorden tref je meer bossen aan met bomen die op Europese typen lijken. Het midden en zuiden van Laos is wat droger en platter. Hier heb je meer savanne en grasland.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 29 reizen naar Laos

Verder groeien er in Laos veel palmbomen, bamboe, fruitbomen, met name mango's en citrusvruchten. Een bekende plant die er groeit is de papaver. Hieruit wordt op grote schaal opium gewonnen. Deze wordt gewonnen uit het melksap dat zich in de zaadbol van de papaver bevindt.

Fauna

Laos kreeg in de veertiende eeuw de trotse naam 'Lan Xang Hom Khao' dat 'Land van een miljoen olifanten' betekent. Helaas is dit aantal drastische gedaald naar een schamele 500 die in het wild leven. Ze komen voor in de Sainyabuli provincie, ten westen van Vientiane, en op de Nakaivlakte in het oosten van Laos. Daar worden ze bedreigd door Vietnamese jagers die de olifanten gebruiken voor hun vlees en huid. Tussen de 1000 en 1300 Indische olifanten leven als werkdier voor de landbouw.

Behoud van de natuur

Verder is er niet veel bekend van de Laotiaanse fauna, al wordt er de laatste jaren steeds meer onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat veel soorten met uitsterven worden bedreigd. Lang werd hier nauwelijks wat aan gedaan. Gelukkig krijgt Laos steun van de internationale Wildlife Conservation Society. Zij onderzoeken welke diersoorten er in Laos leven en hoe deze beschermd moeten worden.

Ook het ecotoerisme draagt een steentje bij. Reizigers die op zoek zijn naar de Laotiaanse fauna worden begeleid door locals die de natuur met zoveel mogelijk respect behandelen. Zo ontstaat er niet alleen begrip voor de natuur maar brengen deze tours ook het nodige geld in het laatje.

Grote zoogdieren

Er leven verschillende grote zoogdieren in de oerbossen van het land, zoals Aziatische zwarte beren, luipaarden, tijgers, gibbons, kleine panda's, antilopen, herten, Maleisische tapirs, wilde honden, wilde katten en in het zuiden zelfs zoetwaterdolfijnen.

Ook struint hier het grootste rund op aarde rond: de gaur. Deze weegt meer dan 1000 kilo! Je komt deze gigantische wilde runderen onder andere tegen in de National Protected Area's Xe Pian in het zuiden en Nam Ha in het noorden.

Vogels

In Laos leven maar liefst 69 soorten vleermuizen en wel 450 soorten vogels. Voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs. In de Protected Areas kun zij hun hart ophalen, waar men met tours onder begeleiding van locals veel soorten zal spotten.

Je komt er onder andere de neushoornvogel, geelpootvisuil, geelbuik-bayawever, drongo, reuzenibis, nachtegaal, buulbuul, timalia, Siamese vuurrugfazant en de groene pauw. Verder zijn de rivieren rijk aan vis en leven er 165 soorten amfibieën en reptielen.

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Myanmar kenner