Vervoer in Laos

Vervoer in Laos

door Getaway Travel

Om zoveel mogelijk plekken van Laos te kunnen bewonderen zul je gebruikmaken van een bepaald vervoermiddel. Er zijn echter wel verschillende mogelijkheden. Een wandeltocht of fietstocht is een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig, en de bus is weer beter dan de auto. Met je keus voor een bepaald type vervoermiddel tijdens je reis heb je de mate van duurzaamheid van je reis voor een groot deel zelf in de hand.

Vliegen

Laos ligt niet om de hoek. Vrijwel altijd ga je er heen met het vliegtuig. Helaas is deze manier van reizen wel schadelijk voor het milieu. Vliegtuigen hebben een hoge CO2-uitstoot, wat voor een belangrijk deel bijdraagt aan het versterkte broeikaseffect. Dit heeft klimaatverandering tot gevolg, met alle problemen van dien.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 40 reizen naar Laos

Bomen en planten zetten echter CO2 om in zuurstof, en worden dan ook wel de 'groene longen van de aarde' genoemd. Er zijn organisaties die bomen aan planten om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren.

Er zijn organisaties die je de kans geven de CO2 van je vlucht te compenseren door middel van een donatie. Via Greenseat of Trees for All kun je op een gemakkelijke manier je stoel 'groen' maken. Het hoeft je niet veel te kosten, en met jouw donatie ondersteun je de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd. Zo draag je op een positieve manier bij een het terugdringen van de CO2-concentratie en stap je met een gerust hart het vliegtuig in.

Voor je vervoer binnen Laos heb je verschillende mogelijkheden. Het beste kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar het wordt in Laos ook afgeraden om zelf te rijden. Er zijn niet zoveel verharde wegen, slechts 20 procent is geasfalteerd en niet alle wegen zijn even veilig. Treinverbindingen zijn er vrijwel niet, dus het beste kun je gebruik maken van de bus.

Fietsen

Een ontzettend leuke en duurzame manier om je te verplaatsen in Laos is met de fiets. Grotere plaatsen als Vientiane en Luang Prabang verken je gemakkelijk per fiets. De wegen zijn er goed en er zijn nauwelijks hoogteverschillen. Ook is het verkeer niet te druk. Buiten de plaatsen kun je ook gaan fietsen maar de wegen zijn er vaak onverhard.

Toch is dit een leuke manier om het land en de plaatselijke bevolking te leren kennen. Je bent bovendien niet afhankelijk van vertrektijden van bussen en je kunt genieten van de prachtige natuur die Laos heeft. Hou je van een beetje avontuur, inspanning en wil je het graag duurzaam doen? Dan is een fietstocht echt een aanrader. Fietsen kun je vrijwel overal huren.

Bus

Het openbaar vervoer in Laos is nog niet heel erg ontwikkeld. Treinverbindingen zijn er vrijwel niet, maar je kunt wel gebruik maken van de bus. Er rijden lijnen tussen de grotere en toeristische plaatsen en deze bussen zijn nog van redelijke kwaliteit. Bovendien is het vervoer voor reizigers aan een stevige opmars bezig. Je kunt kiezen uit zogenaamde VIP-bussen en local bussen. De eerste neem je voor een stuk meer comfort. Reserveer deze van tevoren zodat je zeker bent van een plekje. Voor de langere afstanden kun je ook gebruiken maken van vrachtwagens met bankjes in de bak.

Echt back to basic? Ga dan mee met de locals in een songthaew: een laadbak van een pick-up. Het zogenaamde 'bushoppen' in Laos is vrij populair onder backpackers en je hebt vaak de kans om op plekken te komen die nog niet zo erg toeristische zijn. Door de onverharde en stoffige wegen kan het reizen door Laos soms wel wat vermoeiend zijn, maar heeft dat niet juist zijn charme?

Boot

Een andere manier om Laos te ontdekken is per boot. Het is bovendien een ontzettend leuke ervaring om een tocht te maken over een rivier. Zo geniet je optimaal van het prachtige landschap. Populair is de slowboat over de Mekong. Veel reizigers maken de tour vanuit Thailand over de Mekong naar Luang Prabang in het noorden. Of van Pakse naar Si Phan Don in het zuiden. Houd wel rekening met drukte en nogal oncomfortabele omstandigheden. Een tocht met een speedboot is een stuk minder duurzaam. Hoe groter de motor, hoe meer brandstof de boot verbruikt en hoe slechter voor het milieu.

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors