Religie Laos

Religie Laos

door Getaway Travel

Er is een geen officiële religie in Laos, maar de belangrijkste godsdienst, het theravada boeddhisme, drukt wel een grote stempel op de samenleving. Ongeveer twee derde van de Laotianen hangt dit geloof aan en overal waar je komt zie je tempels, monniken en andere religieuze afbeeldingen.

Veel mannen zijn verplicht minstens een keer in hun leven een periode in het klooster door te brengen. Op welke leeftijd dat is, kan verschillen. Een echte monnik kun je pas vanaf je twintigste worden. Er zijn ook nonnen in Laos.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 40 reizen naar Laos

Animisme

Het theravada boeddhisme werd rond het jaar 1300 door koning Fa Ngum ingesteld. Niet iedereen was meteen overtuigd en het duurde dan ook eeuwen voordat het de grootste godsdienst van het land was. Vooral in kleinere plaatsjes werd nog lange tijd, en nog steeds, het animisme als belangrijkste religie gezien. Vanaf de zestiende eeuw werd Vientiane een belangrijk boeddhistisch centrum. Pas vanaf het eind van de zeventiende eeuw werd dit geloof ook op de scholen onderwezen.

Na 1975 werd het boeddhisme onderdrukt toen de communisten veel invloed op Laos kregen. Maar in 1992 liet de overheid het praktiseren van deze godsdienst weer toe en dat werd dan ook vol overgave gedaan. Zij het met een paar aanpassingen. Zo mogen monniken geen geesten vereren of aan volksmagie doen. Toch wordt dit wel gedaan. Zelfs in de hoofdstad doet men openlijk aan ceremonies van de volksmagie.

Een ander geloof dat veel Laotianen aanhangen is het animisme. Dit is een natuurreligie waarbij geesten van voorouders en natuurgoden centraal staan. Je ziet dit vooral terug in de meer afgelegen plattelandsgebieden en in de bergen. In dorpen staan vaak kleine, kleurrijke huisjes naast de gewone huizen waarin deze geesten worden vereerd. Veel Laotianen hangen zowel het boeddhisme als het animisme aan.

Een kleine groep Laotianen is christen of moslim. Sommige Hmong-stammen uit het noorden doen aan een soort 'cargo cult' en geloven dat Jezus ooit in een jeep weer op aarde zal terugkeren...

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors