Landschap Laos

Landschap Laos

door Getaway Travel

Laos ligt ingeklemd tussen Thailand, Myanmar, China, Vietnam en Cambodja. Het is het enige Zuidoost-Aziatische land dat niet aan zee ligt. Het land is bijna 240.000 vierkante meter en is daarmee ongeveer zes keer groter dan Nederland. Het landschap is bergachtig en wordt voor zo'n 85 procent bedekt met bossen.

Het land wordt van noord naar zuid doorsneden door de rivier de Mekong, ook wel de levensader van Zuidoost-Azië genoemd. Veel transport in dit deel van de wereld maakt gebruik van deze rivier. De meeste Laotianen wonen langs de Mekong waar het landschap wat vlakker is. De rivier vormt een groot deel van de grens met Thailand en Myanmar en meet maar liefst 1.865 kilometer. Veel reizigers die van Thailand naar Laos reizen varen over de Mekong naar Luang Prabang.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 33 reizen naar Laos

Drie gebieden

Grofweg kun je Laos verdelen in drie gebieden. Het zeer bergachtige en ruige noorden met hoge toppen, valleien en plateaus, waaronder de indrukwekkende Plain of Jars. In de noordelijke provincie Xieng Khouang ligt de hoogste berg van Laos: de Phoi Bia van 2.820 meter hoog. Het midden is minder heftig en kent valleien en lage bergen.

Het zuiden is weer totaal anders. Het is er een stuk heter, droger en vlakker. Er zijn brede valleien zoals het Bolaven Plateau, dat bekend is vanwege de koffieplantage. In het uiterste zuiden ligt het prachtige Si Phan Dhon, dat '4000 eilanden' betekent. Het is dan ook een waterrijk gebied met een schitterde natuur waar zelfs wilde zoetwaterdolfijnen zwemmen.

Tot nu toe is de natuur van Laos het minst schade toegebracht van alle landen in Zuidoost-Azië. Helaas wordt ook dit landschap bedreigd. Vooral illegale houtkap en het smokkelen van exotische dieren zijn de grootste gevaren. Gelukkig heeft de regering maatregelen genomen door zogeheten National Protected Areas aan te wijzen. Momenteel zijn er zo'n twintig parken die 15 procent van het landoppervlak beslaan.

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors