Keuken Laos

Keuken Laos

door Getaway Travel

Proef van de lokale sfeer en gewoontes en kies voor een plaatselijk restaurant in plaats van een internationale restaurantketen. Dit is niet alleen leuk en interessant, op die manier geef je ook een positieve impuls aan de lokale werkgelegenheid en ontwikkeling. In Laos geniet je van culinaire hoogstandjes voor weinig geld.

Vooral in kleine stalletjes langs de weg kun je echt kennis maken met de lokale delicatessen. De Laotiaanse keuken wordt gekenmerkt door veel Chinese en Vietnamese invloeden. Wat je overal voor weinig geld kunt krijgen is noedelsoep. Bij de straatstalletjes worden allerlei soorten vlees en gevogelte, geklemd tussen bamboestokken, aangeboden.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 40 reizen naar Laos

Als je een vleesgerecht besteld, vraag dan altijd even wat het is. Bij sommige stalletjes verkopen ze de raarste dieren waaronder ook vogelspinnen, rupsen, rat, kat of hond... Dit zijn geen bedreigde diersoorten dus in principe is er niets aan de hand, maar het zou natuurlijk kunnen dat je sommige dieren liever niet op je bord ziet.

Bedreigde dieren

Helaas worden er in veel restaurants in Laos ook een heleboel bedreigde diersoorten voorgeschoteld. Soms zijn deze dieren op zeer wrede wijze aan hun einde gekomen. Daarnaast is het ook niet altijd goed voor je gezondheid. Zo is de SARS-epidemie die in 2003 in Zuidoost-Azië uitbrak, waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van de palmmarter, wat in veel restaurants opgediend wordt.

Haaienvinnensoep wordt in veel Aziatische landen gezien als een echte delicatesse. Zo ook in Laos. Jaarlijks worden er zo'n 100 miljoen haaien gevangen, onder andere om in de soep te belanden. Nadat ze gevangen zijn worden hun vinnen eraf gesneden, worden ze weer terug in zee gegooid. Helaas voor de haai kan het dier niet zwemmen zonder zijn rugvin, en is het gedoemd een langzame dood te sterven. Aangezien de haai een bedreigde diersoort is, kun je dit soepje dan ook beter laten staan.

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar er bestaat ook zoiets als vogelnestjessoep. Dit wordt gemaakt van de nestjes van de Salangaan, een Aziatische zwaluwsoort. De nesten worden gemaakt van slijm, gras en veren, en worden vaak verzameld voordat de vogels de kans krijgt om te broeden. Hierdoor is hun aantal al enorm afgenomen. Het klinkt misschien nogal luguber om een mengseltje van veren, gras en slijm naar binnen te slurpen, maar in Azië is het een culinair hoogstandje!

Zoals als wij wel kunnen genieten van een bitterballetje, zo genieten ze in Azië nog wel eens van een schildpadeitje. Deze snack is ontzettend populair omdat het een lust opwekkende werking zou hebben. Schildpadden worden met uitsterven bedreigd, en juist door hun eieren te eten neemt hun aantal nog meer af.

Probeer zeker culinaire specialiteiten uit. Maar zodra je het idee krijgt dat er bedreigde dieren in je schotel of soepje verwerkt zijn, kun je het beter niet eten. Het is verboden om deze dieren uit de natuur te halen. Door ze te eten hou je het stropen in stand. Gelukkig zijn er nog een heleboel lekkernijen in Laos die je met een gerust hart kunt eten.

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors