Plain of Jars Jouw vakantie naar Zuidoost-Azië begint hier!

Plain of Jars

door Getaway Travel

In het noorden van Laos ligt een van de grootste mysteries van Zuidoost-Azië: de Plain of Jars. Nabij Phonsavan ligt een groen heuvelachtig, Europees-aandoend gebied waar velden vol met stenen potten (jars) zijn gevonden. Ze zijn waarschijnlijk tussen de 2000 en 3000 jaar oud en de grootste weegt maar liefst ruim zes ton!

De potten zijn gehouwen uit solide rotsblokken die niet in deze omgeving voorkomen... Soortgelijke potten zijn ook sporadisch in China en op Sumatra gevonden. Er zijn veel theorieën en legendes maar onderzoekers weten nog steeds niet door wie, waarom en hoe ze zijn gemaakt. Waarschijnlijk dienden ze als urn of grafsteen.

ZELF NAAR Plain of Jars?

Bekijk alle 5 reizen naar Plain of Jars

Secret War

Veel potten zijn beschadigd. In de jaren '50, '60 en '70 werd hier de Secret War gevoerd. Van deze oorlog is nog weinig bekend. De oorlog was zelfs zo geheim, dat de naam 'Laos' op geen enkel officieel communicatie stuk vermeld werd. In die tijd dreigde Laos, na de Franse overheersing, net als buurland Vietnam communistisch te worden.

Hoewel Laos tijdens de Vietnamoorlog neutraal was, hebben zowel de Vietcong als de Verenigde Staten het land platgebombardeerd. De VS noemden Laos 'het andere theater'. De VS voerden maar liefst negen jaar lang voor twee miljoen dollar per dag(!) aan luchtbombardementen uit op Laos. Hiermee is Laos het meest gebombardeerde land ter wereld (in kg bommen per hoofd van de bevolking).

In de omgeving van de Plain of Jars liggen nog duizenden bommen, ook wel UXO genoemd, 'unexploded ordenance'. De VS zijn hun boete aan het doen en geven elk jaar 2 miljoen dollar uit om de bommen te verwijderen. Op de kruikenvlakte zelf loop je om de bomkraters en loopgraven heen. Maar alles is hier vrijgemaakt en je kunt veilig deze bizarre omgeving verkennen. Blijf echter wel op de gebaande paden.

Reizen Plain of Jars

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors