Tradities en cultuur Laos

Tradities en cultuur Laos

door Getaway Travel

Tijdens het reizen door Laos krijg je te maken met de lokale tradities en omgangsvormen. Lees je voor vertrek een beetje in en houd in Laos rekening met deze andere gebruiken.

Begroeting

Kom je een Laotiaan tegen dan is het schudden van de handen niet gebruikelijk. Vooral bij vrouwen niet. Volgens hun traditie groet je elkaar door de handpalmen tegen elkaar te houden en licht met de hoofden naar elkaar te knikken. Je zegt dan 'sabaidee'. Let op: praat je met een geestelijke, is het gepast je hoofd wat lager te houden dan de zijne. Al kan dat als lange westerling wat onhandig zijn.

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 40 reizen naar Laos

Bezoeken van een tempel

Bezoek je een tempel, dan zijn er enkele do's & don'ts uit respect voor de Laotiaanse bevolking, Belangrijk is je armen en benen te bedekken. Neem hiervoor een extra sjaal mee. Trek je schoenen uit wanneer je naar binnengaat. Je kunt ze achterlaten bij de ingang van de tempel. Let op: de voeten zijn letterlijk en figuurlijk het laagste deel van het lichaam. Het is daarom behoorlijk ongepast met de voeten naar iemand te wijzen, vooral niet naar monniken en boeddhabeelden.

Baci-ritueel

In Laos is een belangrijk ritueel het baci-ritueel, afkomstig van het animisme. De bedoeling is dat tijdens gewichtige gebeurtenissen, zoals de geboorte of het huwelijk, alle geesten in een mensenlichaam aanwezig zijn. Zo is iemand evenwichtig genoeg om bijvoorbeeld te trouwen.

Tijdens gebeden worden de geesten uitgenodigd hun oorspronkelijke positie in het lichaam in te nemen. Monniken begeleiden dit met eentonig gezang en er worden offers gemaakt. De overige aanwezigen moeten drie dagen lang een katoenen draadje om hun pols dragen om de geesten gunstig te stemmen. Na de ceremonie gaat de persoon voor wie het ritueel was bedoeld weg en de rest krijgt een glaasje Lao Lao.

Pum Pao

Ben jij een beetje handig met darts en toe aan een nieuwe uitdaging? Doe dan pum pao! Dit is een Laotiaanse traditie die je door heel het land tegenkomt, met name in het noorden. Veelal langs wegen tref je boxen met vierkante rasters. Achter elk raster zit een felgekleurd ballonnetje.

Je betaalt een klein bedrag waarvoor je drie pijltjes krijgt. Vanaf een kleine 1,5 meter mik je op de ballonnen. Wanneer je er drie laat ploffen, krijg je een prijs. Dat kan eten, snoep of bier zijn. Klinkt simpel, maar dat is het niet. De pijltjes zijn niet zomaar pijltjes en niet zo gestroomlijnd als je bent gewend. Ze vliegen daarom niet automatisch de kant op die jij wilt...

Textiel design

Laos kent een rijke traditie van het maken van textiel. Je kunt vaak aan de kleden, jurken, sarongs en andere gewaden zien waar het vandaan komt. In het zuiden weven ze vaak zijde met een tie-dye design en er worden er kralen toegevoegd. Er worden afbeeldingen van olifanten en tempels gebruikt.

In Centraal-Laos worden verschillende technieken toegepast en heeft het textiel vaak een indigo-kleur. Vaak gebruikt men katoen in plaats van zijde. In het noordoosten weeft men wel weer met zijde waarin brokaat (goud- of zilverkleurige draden) wordt verwerkt. In het hoge noorden zie je veel kleur terug, evenals brokaat. Dit laatste is een typisch kenmerk van de textiel uit Luang Prabang. Voor de kleuren worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt, zoals ebbenhout, tamarinde, rode kleurstof van een insect, kurkuma en indigo.

Eten

Laos lijkt nog geen hoogvlieger te zijn op culinair gebied, maar er zit ontwikkeling in. Kijk niet op van een stokbroodje met paté bij de lokale bakker. Het land is namelijk lange tijd een kolonie van Frankrijk geweest. Ook zie je veel Thaise invloeden. Het eten is behoorlijk pittig, maar de Laotiaanse keuken is net even wat eenvoudiger.

Favoriet zijn noedelsoep en kleefrijst. Dit laatste is zoetige rijst dat wordt gestoomd in een mandje. De rijst wordt met mandje en al geserveerd. Verder kun je veel groenten, vis, kip, eend, varkensvlees en rund op je bord verwachten. Een specialiteit is lap mu. Dit is een salade met varkensgehakt met rijst, limoensap, knoflook, uien, munt en peper.

De maaltijd is in Laos een sociale gelegenheid. Je eet vaak meerdere kleine gerechtjes die je deelt met anderen. Vaak verorber je deze met je handen maar nu men meer aan toeristen is gewend krijg je er meestal ook een lepel en vork bij. Alleen bij Chinese restaurants kun je eetstokjes verwachten. Let op: de gangen worden vaak tegelijk geserveerd dus ben je aan je laatste happen toe, dan kan het eten al koud zijn...

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Maleisië kenner
Sponsors