Mekong

Mekong

door Getaway Travel

Wellicht de mooiste manier om Laos te bereiken is met de boot over de Mekong. Veel reizigers nemen de zogenaamde slow boat vanuit het plaatsje Huay Xai aan de grens met Thailand. Dat dit een populaire route is, merk je aan de drukte op de boot. Er is een ware stoelendans aangezien er vaak niet genoeg plekken zijn. Maar eigenlijk zit je een stuk comfortabeler op de grond, vooral als je iets van een kussentje bij je hebt. Er varen zowel locals als toeristen mee. Zo maak je zowel kennis met de lokale cultuur én andere reizigers.

Slow boat

De slow boat vaart je in twee à drie dagen naar het prachtige Luang Prabang in het noorden van Laos. Per dag vaar je vijf tot zeven uur. De oevers langs de Mekong zijn door ontbossing eerst redelijk vlak, maar worden als snel steeds steiler, rostachtiger en groener. Je wordt omgeven door jungle, jungle en nog eens jungle.

ZELF NAAR Mekong?

Bekijk alle 18 reizen naar Mekong

Het is echt indrukwekkend en het blijft na vijf uur varen nog steeds mooi. Op de hellingen zie je zo nu en dan kleine dorpjes met rijstvelden, olifanten die met boomstammen slepen en middenin een bos verschijnt ineens een tempel. Soms wordt er even aangemeerd om wat eten en drinken in te slaan en soms om grotten te bezoeken. Overnachten doe je in kleine rivierdorpjes.

Let op: hoewel de omgeving van de Mekong bijna te mooi is om waar te zijn, kan de boot nogal wat ongemak geven. Door de drukte en de harde ondergrond is het niet de meest comfortabele reis. Maar de omgeving en einddoel Luang Prabang maken veel goed.

Er is ook een speedboat die in slechts zes uur naar Luang Prabang scheurt. Maar deze boot is niet zonder gevaar en er zijn verschillende ongelukken gebeurd. Bovendien maakt de motor zo'n herrie dat je nog dagen last van je oren hebt. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt deze boot ten sterkste af.

Tip

Ga niet in de buurt van de motor zitten, om je oren te sparen. Neem een kussentje en een boek mee om jezelf een wat meer plezierige reis te gunnen.

Reizen Mekong

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors