Praktische tips Laos

Praktische tips Laos

door Getaway Travel

Naast je gedrag ten opzichte van de bevolking, je keus voor een vervoersmiddel en je accommodatie, kun je ook in je dagelijkse handelingen milieubewust te werk gaan. Douchen, eten, slapen, recreëren; het zijn heel normale zaken waar je niet over na denkt. Toch kun je een behoorlijk steentje bijdragen aan een beter milieu als je let op een aantal dingen.

Water

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. In Laos is namelijk een stuk minder schoon drinkwater voor handen dan wij gewend zijn. Ter illustratie: de Nederlanders douchen gemiddeld 8 minuten per dag. Per persoon wordt er met douchen en badderen iedere dag zo'n 46 liter water door het putje gespoeld!

ZELF NAAR Laos?

Bekijk alle 34 reizen naar Laos

In de meeste steden in Laos is er wel een waterleidingsbedrijf, maar dit water is niet direct drinkbaar. Het moet eerst gekookt worden, of je moet water in flessen kopen. Voor de Laotianen die in de afgelegen dorpen wonen is het nog veel moeilijker om aan water te komen. Daar is geen watervoorziening en de bewoners moeten het water uit het dichtstbijzijnde riviertje of stroompje halen.

Het gezellige kinderliedje 'twee emmertjes water halen' is daar de harde realiteit voor zelfs jonge kinderen. Met twee emmers van elk tien liter moeten ze meerdere keren per dag de afstand van hun huis naar de rivier afleggen. Als je bedenkt dat dit enkele kilometers kunnen zijn, is dit beslist geen kinderspel. Vaak is de kwaliteit van het werk ook nog eens erg slecht. Ziektes zoals bijvoorbeeld diarree zijn hiervan het gevolg, waaraan veel jonge kinderen overlijden.

Het is goed om dit in gedachte te houden als je onder de douche staat, in het zwembad ligt, of aan het koken bent. Het is in een land als Laos van groot belang om zuinig en bewust met water om te gaan. Neem een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm) en blijf er niet te lang onder staan. Doe de afwas in een teil (en niet met de lopende kraan) en draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen. Zo zijn er talloze kleine handelingen waarbij je al een hoop water kunt besparen.

Energie

Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aan staat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.

Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 procent van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.

Afval

Zwerfafval kan voor veel problemen zorgen. Het duurt heel erg lang voordat afval vergaat. Een appelkroos doet er weliswaar twee weken over, een kauwgompje heeft er 25 jaar voor nodig en een patatbakje 90 jaar!

Laat daarom nooit rotzooi achter in de natuur. Als je in de natuur bent en je kunt geen prullenbak vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.

In Laos zijn ze nog niet zo ver met het verwerken van afval als wij. Bovendien wordt het niet op alle plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Laos misschien niet het geval is.

Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog; neem geen folders mee maar zoek je informatie op internet.

Op pad in de natuur

In Laos vind je veel National Protected Areas, beschermde natuurgebieden, waar de natuur nog in volle vrijheid haar gang kan gaan. Het zijn daarnaast de leefgebieden van veel bedreigde diersoorten zoals olifanten, luipaarden en tijgers. Veel van deze beschermde gebieden zijn lastig te bereiken. Via ecologische tours die deze gebieden zo goed mogelijk intact houden, kun je ze bezoeken. Je maakt mooie trekkings, je gaat kajakken, vogels spotten en overnachten doe je op een camping.

Het is ontzettend leuk om op deze manier een kijkje te nemen in de jungle van Laos, maar het is wel belangrijk om op een aantal dingen te letten. Jij bent tijdens je tocht namelijk op bezoek, en zult je wel een beetje moeten aanpassen aan de omgeving.
Natuurlijke ecosystemen zijn zeer kwetsbaar voor invloeden van buitenaf. Ga er daarom met respect mee om, ook in een National Protected Area.

Blijf altijd op de paden, en volg de aanwijzingen op de borden. Dit is ook voor je eigen veiligheid! Je verdwaalt gemakkelijk in de wildernis. Maak daarom gebruik van een lokale gids. Hij kent de regio op zijn duimpje en kan je alles vertellen over het gebied en de dieren die er leven. Luister daarom altijd naar je gids, en bij twijfel kun je het beter vragen. Je gids heeft het beste voor met jou en de natuur. Zorg dat je de natuur niet tot last bent, ga niet toeteren of schreeuwen/luid praten. Dit verstoort de rust en de kan dieren verjagen.

Reizen Laos

Specialisten Laos

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors