Praktische tips Myanmar

Praktische tips Myanmar

door Getaway Travel

Naast je accommodatie en je vervoermiddel zijn er nog een aantal praktische zaken waarmee je de duurzaamheid van de vakantie zelf in de hand kan hebben. Douchen, eten en activiteiten ondernemen in Myanmar: het zijn hele gewone dingen, die je heel gemakkelijk op een duurzame manier kunt doen.

Afval

Gooi geen afval in de natuur of op straat. Als je in de jungle bent, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en bovendien is het schadelijk voor planten en dieren.

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 26 reizen naar Myanmar

In Myanmar zijn ze nog niet zo ver met het verwerken van afval als wij, bovendien wordt het maar op weinig plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Myanmar meestal niet het geval is.

Water

Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door hele bescheiden handelingen kun je dit een heel stuk terug dringen. Neem een douche in plaats van een bad, en draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen. Op veel plekken in Myanmar is schoon drinkwater een schaars goed, en de lokale mensen moeten het soms te voet ergens vandaan halen. Ga er daarom zuinig en bewust mee om.

Energie

Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op kunnen raken. Door kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet de ramen als de verwarming of airconditioning aanstaat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.

Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 procent van de energie wordt aan de lucht afgegeven! Het is vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan; doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat.

Op pad in de natuur

De natuur wordt schaarser en de dieren steeds zeldzamer. Ga er daarom met respect mee om, ook tijdens je safari door de jungle. Blijf altijd op de paden, en volg de aanwijzingen op de borden. Als je met een gids bent, maak hier dan gebruik van. Hij of zij is een ervaren ranger en kan je van alles vertellen over de dieren die er leven. Luister daarom altijd naar je gids, en bij twijfel kun je het beter vragen. Je gids heeft het beste met jou en de dieren voor. Zorg dat je de dieren niet tot last bent, ga niet toeteren of luid praten. Dit verstoort de rust en kan dieren bang maken.

Snorkelen of duiken in de schitterende onderwaterwereld van Myanmar is alsof je je begeeft in een kleurrijk aquarium. Het is dan ook een absolute aanrader. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Raak nooit het koraal aan. Koralen zijn levende dieren, en bedreigde diersoorten. Ze zijn zeer kwetsbaar en zullen sterven als je ze aanraakt.

Het is leuk om tussen de tropische vissen te zwemmen, of grote vissen te zien. Raak ook deze zeedieren nooit aan. Je kunt ze verwonden, afschrikken, of zelf verwondingen oplopen.

Reizen Myanmar

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Laos kenner
Sponsors