Duurzaam reizen Myanmar

Duurzaam reizen Myanmar

door Getaway Travel

Myanmar: een land met prachtige regenwouden, paradijselijke stranden, vriendelijke mensen, mooie boeddhistische tempels en exotische dieren. Helaas ook een land met een dictatoriale regering en schending van mensenrechten. Als je er heen wilt, hou dan rekening te houden met de politieke situatie in het land. Ook doe je er goed aan zo duurzaam mogelijk op reis te gaan. Dat wil zeggen dat jouw bezoek geen schade toebrengt aan de natuur van Myanmar en de lokale bevolking er beter van wordt.

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme betekent toerisme waarbij je naast je eigen plezier, ook rekening houdt met het milieu en de mensen die wonen in jouw reisbestemming. Toerisme in harmonie met de natuur, waar de lokale bevolking de vruchten van plukt. Je denkt nu misschien aan primitief vakantie vieren in een hutje op de hei, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Duurzaam toerisme is niets anders dan een bewuste manier van reizen waarbij je geniet van al het moois en tegelijkertijd de schoonheden van Myanmar beschermt voor de toekomst.

ZELF NAAR Myanmar?

Bekijk alle 36 reizen naar Myanmar

Nu is de situatie in Myanmar zodanig uitzonderlijk, dat je als reiziger niet alleen op duurzame aspecten, maar ook op een aantal andere aspecten moet letten. De bevolking lijdt al jaren lang onder de terreur van een dictatoriaal regime. Deze situatie lijkt de laatste jaren te verbeteren, er zijn in 2015 zelfs weer verkiezingen geweest. Maar openlijk krikitek uiten op de regering kan leiden tot gevangenisstraf en van een echte democratie is nog geen sprake.

Op 3 mei 2008 werd Myanmar zwaar getroffen door de tropische cycloon Nargis. Het dodental lag rond de 140.000. De regering bood niet voldoende hulp in het rampgebied, waardoor de ellende alleen maar groter werd. Gelukkig is Myanmar er inmiddels weer bovenop gekomen.

Aung San Suu Kyi

Oppositieleidster Aung San Suu Kyi verzette zich jaren tegen de dictatoriale regering. Dit heeft ze echter moeten bekopen met zware onderdrukking. Volgens de junta bracht zij de veiligheid van Myanmar in gevaar doordat ze contacten onderhield met buitenlandse overheden. Aung San Suu Kyi heeft in totaal vijftien jaar in huisarrest en gevangenschap doorgebracht. In november 2010 werden politeke gevangen vrijgelaten, waaronder Suu Kyi. De jaren erna vonden er verschillende hervormingen plaats en in 2012 werd het de partij van Aung San Suu Kyi weer toegestaan om mee te doen aan de verkiezingen.

In de jaren daarna raakte Myanmar langzaam uit het internationale isolement. In november 2015 hield Myanmar voor het eerst in lange tijd vrije verkiezingen. De partij van Aung San Suu Kyi behaalde de absolute meerderheid, maar volgens de grondwet mag Suu Kyi niet zelf president worden, omdat haar kinderen niet de Myanmarese nationaliteit hebben. Haar huidige rol is Adviseur van Staat. Voor haar geweldloze strijd voor het herstellen van de mensenrechten in Myanmar kreeg Suu Kyi de Nobelprijs voor de Vrede en in mei 2008 kreeg ze de Gouden Medaille, de hoogste onderscheiding van het Amerikaanse Congres.

Het zal niet altijd makkelijk zijn om als reiziger op een positieve manier bij te dragen aan mens en milieu in Myanmar. Naast de algemene zaken waar je bewust mee om moet gaan, moet je ook rekening houden met de gevolgen van de politieke onderdrukking. Vind je het niet erg om de handen uit de mouwen te steken? Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen in Myanmar. De bevolking kan jouw hulp goed gebruiken!

Reizen Myanmar

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Thailand kenner
Sponsors