Mandalay

Mandalay

door Getaway Travel

Mandalay is nog een jonge stad met een korte, maar boeiende geschiedenis. Pas in 1857 werd de stad gesticht en wel door de Birmese koning Mindon van de Konbaung dynastie. Hij koos voor deze plek in het midden van het land omdat Boeddha voorspelde dat op die plek een nieuwe stad zou herrijzen. Zo voorspeld, zo gedaan.

In korte tijd groeide Mandalay uit tot een van de meest vooraanstaande boeddhistische centra van Azië. Het werd de hoofdstad van het Derde Birmese Rijk. Helaas voor korte tijd, want in 1885 namen de Britten de stad over, verbanden de koning en doopten het paleis om tot fort.

ZELF NAAR Mandalay?

Bekijk alle 20 reizen naar Mandalay

Groot dorp

Niet elke bezoeker van Mandalay valt meteen voor de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel verwoest. Er is geen mooie skyline en veel wegen zijn onverhard. De bebouwing is laag en het lijkt meer op een groot dorp dan op een echte stad. Maar er is genoeg te zien en de mensen zijn er bijzonder vriendelijk.

Mandalay is een prima startpunt om de oude steden in de omgeving te bezoeken en in het centrum heb je ruime keus uit goedkope guesthouses. Het is ook dé plek om lokale kunst en handenarbeid aan te schaffen. Mandalay heeft een authentieker karakter dan de huidige hoofdstad Yangon, hoewel er veel Chinezen wonen. Hier leeft ook meer dan de helft van alle boeddhistische monniken van heel Myanmar.

Bin Kyaung klooster

Een van de bezienswaardigheden in Mandalay is het klooster Shwe In Bin Kyaung. Dit elegante houten klooster maakte ooit deel uit van het paleizencomplex waar koning Mindon woonde met zijn hoofdvrouw, en waar hij ook overleed. Het is een mooi voorbeeld van een traditioneel Birmaans klooster.

Het is een fijne plek met veel bomen en waar monniken je soms uitnodigen met hen mee te bidden. Een andere aanrader is de Mahamuni Buddha Temple. Deze tempel met een vier meter hoge, gouden Boeddha is de op één na heiligste plek van Myanmar. Elke dag brengen monniken een nieuwe gouden laag aan. Een schitterend uitzicht over Mandalay heb je vanaf Mandalay Hill. Het is even klimmen, wel 230 meter, maar dan heb je ook wat: een panoramisch zicht over de stad, de Shan-heuvels en de Ayeyarwady rivier.

Reizen Mandalay

Specialisten Myanmar

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Zuidoost-Azië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Filipijnen kenner
Sponsors